Terveysilma: Mummonmökin haju kertoo ilmanvaihdon puutteista

 

Korvaus- eli tuloilmaventtiilejä valmistava Terveysilma Oy toteaa, että mummonmökin haju pientalossa johtuu ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Kun ilma ei vaihdu, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille.

Terveysilma: Mummonmökin haju kertoo ilmanvaihdon puutteistaMonista kesämökeistä puuttuu hallittu ilmanvaihto. Kuva: sork, Pixabay

– Erityisesti monista vanhemmista kesämökeistä ilmanvaihto puuttuu kokonaan. Ajatellaan, että kyllähän se ilma vaihtuu itsekseen. Mutta jos korvausilmaventtiilejä ei ole, ilma tulee sisään epäpuhtaita reittejä eli rakennevuotoina lattian ja tiivisteiden raoista, eristevillojen läpi. Siksi ilma ei vaihdu kunnolla varsinkaan silloin, kun mökki on talviteloilla, kertoo Terveysilman Markus Mäkinen.

Ummehtunut sisäilma ja mummonmökin haju voi Terveysilman mukaan olla merkki alkavasta kosteusvauriosta.  Ajan myötä liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta esimerkiksi verhoihin, sohvaan ja muihin tekstiilipintoihin. Rakenteissa liiallinen kosteus ilmenee usein maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai lattiapinnoitteen pullistumina.

– Mökkikauden aikana puuttuvan ilmanvaihdon huomaa siitä, kun yön jälkeen makuuhuoneen ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta. Hiilidioksidimäärät kasvavat nopeasti korkeiksi, varsinkin, kun mökillä majoittuu isompi joukko. Takkaa voi olla vaikea saada syttymään, jos sisään ei tule riittävästi korvausilmaa, Mäkinen kertoo.

– Hyvä nyrkkisääntö sekä mökeillä että asunnoissa on, että jokaista 20:tä neliömetriä kohden pitäisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin ja saunaan. Epäpuhtauksia ja kosteutta ulos vievien poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa, Terveysilman Markus Mäkinen sanoo.

Korvaus- eli tuloilmaventtiilit voi asentaa myös jälkikäteen. Hyvä paikka venttiilille on Terveysilman mukaan patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella. Saunassa paras paikka korvausilmaventtiilille on noin 40–50 senttimetriä kiukaan kivipinnan yläpuolella, joko kiukaan takana tai sivulla.

Luokitukset

Ilmanvaihto

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...