Toukotalkoot muistuttaa: Kodin turvallisuudesta ei pidä tinkiä korona-aikanakaan

 

Asumisen turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen keskittyvä Toukotalkoot-kampanja muistuttaa, että myös Covid 19 -viruksen aiheuttamassa tilanteessa kodin turvallisuudesta tulee pitää huolta. Poikkeustilanteessakaan ei saa itse tehdä korjauksia ja asennuksia, jotka edellyttävät ammattilaisten osaamista.

Vialliset sähköasennukset ja -laitteet voivat aiheuttaa hengenvaaran ja siksi ne on korjautettava välittömästi. Korjaamatta jätetty vesivuoto saattaa laajentaa vahingon aiheuttamat taloudelliset tappiot moninkertaiseksi ja siirtää asukkaat korjauksen ajaksi evakkoon. Laitteiden oikea käyttö ja niiden valvonta käytön aikana on tärkeää. Esimerkiksi sähkölieden ja -uunin käytöstä aiheutuu vuodessa lähes 1000 pelastuslaitoksen sammutustehtävää ja vuotava astianpesukone on ylivoimaisesti merkittävin vesivahinkoja aiheuttava kodinkone.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja ympäristöministeriö ovat julkaisseet asuinrakennuksen korjaushankkeita koskevan ohjeen Covid-19 -epidemian aikana. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL on informoinut ohjeista jäsenyrityksiään. Asuntoihin välttämättömiin töihin koronaepidemia-aikana tulevat asentajat muun muassa informoivat asukasta puhelimitse tai sähköpostitse etukäteen asennuksen tarkasta ajankohdasta. He käyttävät suojaimia sekä kertakäyttökäsineitä ja suosittelevat, että kotona olevat asukkaat ovat asunnossa työskentelyn ajan toisessa huoneessa.

Toukotalkoot muistuttaa: Kodin turvallisuudesta ei pidä tinkiä korona-aikanakaan

Etätyöpäivän tai muuten pitkäksi venyneen kodissa oleskelun aikana voi kodissa tehdä toukotalkoot.fi-sivulta löytyvien tarkistuslistojen mukaisen kierroksen. Eri asumismuodoissa asukkaan vastuut ovat erilaiset, joten listat on laadittu erikseen omakoti- ja kerrostaloille. Ne keskittyvät tarkistustoimiin, jotka ovat asukkaan vastuulla ja itse tehtävissä sekä toimenpiteisiin, joita tehdään verrattain harvoin. Juuri siksi ne usein unohtuvat. Listojen tarkistustoimet kohdistuvat muun muassa turva- ja sähkölaitteisiin, vesi- ja viemärijärjestelmään, lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Pientalojen osalta on otettu huomioon myös salaoja- ja sadevesijärjestelmät.

Virusvaaran lisäksi keväällä elämää häiritsevät runsaat katupölyt ja siitepölyt, joten puuhalistalle kannattaa lisätä ilmanvaihtoventtiilien puhdistus ja suodattimien vaihto niiltä osin, kun toimet ovat asukkaan vastuulla. Niiden puhtaanapito varmistaa sisäilman raikkauden, joka on tärkeää juuri nyt.

Vuosittain järjestettävässä Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana Suomen Kiinteistöliitto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL sekä Suomen Omakotiliitto.

 

Lisätietoja kodin ja kesämökin huoltotoimenpiteistä:

www.toukotalkoot.fi -sivustolta löytyvät muun muassa asukkaille tarkoitetut, ladattavissa olevat tarkistuslistat.

https://www.stul.fi/wp-content/uploads/2020/05/STUL-10-vinkkia.mp4.mp4 linkistä löytyy ohjeet toimintaan tilanteessa, jossa asentaja vierailee sisällä asunnossa

Tukesin markkinavalvontarekisteristä voit tarkistaa, ettei kotoasi löydy vaarallisiksi todettuja tuotteita http://marek.tukes.fi/

Tukesin rekisteristä löydät tiedot yrityksistä ja henkilöistä, joilla on säädösten mukainen oikeus tehdä sähköasennustöitä, sähkölaitekorjausta

https://rekisterit.tukes.fi/toiminnanharjoittajat

 

Toukotalkoot on asumiseen, kiinteistöalaan, talotekniikkaan ja turvallisuuteen liittyvien yhteisöjen yhteinen vuosittain järjestettävä kampanja. Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana Suomen KiinteistöliittoTurvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ja Suomen Omakotiliitto. Kampanjassa muistutetaan asukkaita siitä, että kodin talotekniikka kaipaa huoltoa, jotta se toimisi halutulla tavalla, ja annetaan vinkkejä helppoihin huoltotoimenpiteisiin. Tietoa annetaan ensisijaisesti huolto- ja tarkastustoimista, jotka ovat asukkaan vastuulla. Samalla rohkaistaan ammattilaisten käyttöön heidän osaamistaan vaativissa asioissa.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...