Trendikoti on aito ja ajaton

 

Vuoden 2019 sisustuksen trendit voi tiivistää sanoihin aito ja kodikas. Kovat ja terävät muodot ovat vaihtuneet pehmeisiin, kiiltävät ja kylmät sävyt lämpimiin ja heleisiin. Luonnonmateriaalit kuten puu, villa, sisal ja kivi, tuovat sisustukseen kodikkuutta. Käsin tekeminen on taas arvossaan ja käsityön tuntu ja ainutlaatuisuus on tavaroissa tärkeää.

Sisustuksessa tavoitellaan ajattomuutta ja kerroksellisuutta. Perintöhuonekalut yhdistetään klassikoihin ja moderneihin uutuuksiin, eikä kodista kuulu näkyä, mitä vuosikymmentä eletään. Myös pientavaroille ja koriste-esineille on jälleen tilaa kodissa. Keramiikka on erityisen suosittua. Tämän ajan ilmiö ovat käsintehdyt piensarjaesineet, jotka ovat jotakin taiteen ja käyttöesineen väliltä. Sisustuksen kruununa ovat suuret viherkasvit ja sisäpuut kuten kultapalmut ja viikunat.

Trendit kumpuavat kaipuusta konkretian, käsin tekemisen ja perinteiden äärelle. Tämän hetken trendeissä on jotakin hidasta ja pysyvää, ne nostavat arvoon vanhoja tuttuja asioita ja materiaaleja. Kun suurtuotanto ja teolliset esineet ovat arkipäivää, arvo löytyykin uniikeista käsin tehdyistä tuotteista, joissa näkyy paitsi tekijän myös luonnon kädenjälki. Ne edustavat uutta luksusta.

Mosaiikin paluu

Lattiamateriaaleista puu kaikissa muodoissaan on ehdoton ykkönen. Trendikkäin valinta on mosaiikkiparketti, joita löytyy perinteisten mallien lisäksi esimerkiksi kuusikulmaisena. Remontoijan kannattaa ehdottomasti harkita vanhan mosaiikkiparketin kunnostusta uuden lattian sijaan. Mosaiikkiparketti on erityisen hyvä valinta pieniin asuntoihin, joissa esimerkiksi leveä lankku pienentää tilan tuntua entisestään.

Öljyvahat ja kuultokäsittelyt ovat trendikkäitä, ja niillä saadaan aikaan lukematon määrä erilaisia sävyjä tavallisten puun sävyjen rinnalle. Valkoiset ja harmaat kuultokäsittelyt ovat suosittu valinta, mutta tumma puu on nouseva trendi. Oma valintani olisi nyt mustaksi vahattu mosaiikkiparketti. Saatavilla on myös vähemmän dramaattisia sävyjä, jotka jäljittelevät puun luonnollista tummumista ja patinaa. Ne luovat sisustukselle ihanan lämpöisen pohjan.

Heleät trendisävyt puutarhasta

Ajattele kasteista puutarhaa aamuhämärässä, ja saat kuvan tämän vuoden sisustuksen trendiväreistä. Haalistunut roosa, utuinen lemmikinsininen, harmaalla taitettu liila ja täyteläinen mehiläisvaha ovat vuoden avainsävyjä. Syvä sammaleenvihreä ja tumma verenpunainen toimivat näiden ryhdistäjinä. Trendikkäimmät valkoiset ovat pehmeitä kerman ja untuvan sävyjä. Kaikki trendivärit ovat heleitä ja kesyjä, ja toimivat hienosti puun sävyjen kanssa. Näillä kannattaa maalata kaikki huoneen seinät tehosteseinien sijaan.

Yhden seinän tehostetapetointi on vaihtunut koko huoneen tapetointiin. Erityisesti nousussa ovat yksiväriset tapetit, joilla viimeistellään seinät maalin sijaan ihan kuin ennen vanhaan. Kun idea ei ole kuviossa, huomio kohdistuu tapetin pintaan. Mattainen paperipinta ja pellavaa muistuttava tekstiilipinta ovat ajattoman kauniita vaihtoehtoja. 

Keittiö kuin ei olisikaan

Avokeittiöiden suosio jatkuu, ja sen myötä keittiöistä on kehittynyt huonemaisia, eli pyrkimyksenä on piilottaa kodinkoneet ja muut puhtaasti käytännölliset elementit. Keittiön kuuluu sulautua muuhun asuntoon väreiltään ja materiaaleiltaan. Suuret kodinkoneet integroidaan osaksi kaapistoja ja pienet kodinkoneet piilotetaan aamiaiskaappiin pois silmistä. 

Trendikoti on aito ja ajaton

Välitilassa on laattojen sijaan pesunkestävä maali. Kliinisyys ja tyhjät tasot eivät kuitenkaan ole tavoitteena, vaan esille asetellaan kauneimmat käyttöesineet ja astiat. Myös taiteelle ja koriste-esineille on paikka keittiössä, sillä keittiöitä sisustetaan kuin mitä tahansa muutakin huonetta. Loisteputkien ja led-nauhojen sijaan työtasot valaistaan 1950- ja 1960-luvulta tutuin posliinikantaisin valaisimin. Yläkaapittomassa keittiössä trendikkäin valaistus syntyy tason yllä roikkuvilla riippuvalaisimilla tai teollisuushenkisillä nivelvartisilla seinävalaisimilla.

Keittiötrendeissä näkyvät vahvat 1950- ja 1960-luvun vaikutteet. Korkeakiiltoisuus ja kovat, terävät muodot ovat vaihtuneet luonnonmateriaaleihin ja pehmeisiin mattasävyihin. Tummat puulajit ovat keittiössäkin nouseva trendi. Keittiötasot ovat nyt ohuita ja saman syvyisiä kuin alakaapit, ilman kaapin reunan yli työntyvää lippaa. Kestävät ja kauniit tasomateriaalit, kivi ja puu, ovat arvossaan. Keittiön viimeistelevät tyyliin sopivat vetimet, kuten puuvetimet, lankavetimet tai kiviset nupit.

Yläkaapiton keittiö on valoisuudessaan ja avaruudessaan vertaansa vailla, joten täysmittaiset kiinteät yläkaapit kannattaa jättää pois ainakin osasta keittiötä, jos säilytystila sen sallii. Yläkaappien tilalle voi asentaa avohyllyn tai vaikka pienen vitriinikaapin, jotka tarjoavat tilaa kauniiden esineiden ja astioiden säilyttämiseen ja tuovat kodikkuutta keittiöön.

Huonemaisuuden trendin myötä myös hanat ja tiskialtaat ovat kokeneet kasvojenkohotuksen. Hana on parhaimmillaan kuin metallinen veistos, joka kruunaa keittiön ilmeen. Korkea ja kaareva hana klassisen kromisena on trendikkäin valinta. 

Luonnonmateriaaleilla kodikkuutta kylpyhuoneeseen

Huonemaisuus on trendi myös kylpyhuoneessa, jossa viihtyisyys on vähintään yhtä tärkeää kuin käytännöllisyys. Kiiltävien kaakeleiden ja korkeakiiltoisten säilytyskalusteiden sijaan kylpyhuoneissa on nyt luonnonkiveä, mattapintoja ja puisia kalusteita. Luonnonkivilaatat ovat parhaimmillaan, kun ne ovat suuria ja niitä käytetään sekä lattiassa että seinissä.

Käytännöllinen ja viihtyisä kylpyhuone vaatii monipuolista valaistusta. Kylmän ja kirkkaan yleisvalon lisäksi kylpyhuoneessa on hyvä olla himmeämpi lämminsävyinen valonlähde tunnelmallisempiin hetkiin. Valaistuksen voi toteuttaa esimerkiksi asentamalla kattoon himmennettävät ledit ja seinään lämminsävyisen seinävalaisimen.

Jos allaskaappi ei ole välttämätön, trendikäs valinta on avonainen kaluste ja päälle asennettava käsienpesuallas. Avohyllyille voi asetella viikatut pyyhkeet ja säilytyskorit pienille kylpyhuonetarvikkeille.

Värin valinnassa huomioon otettavia asioita:

– Väri toistuu aina suhteessa ympäröiviin väreihin ja vallitsevaan valoon. Yhden värin sijaan seinässä onkin joka päivä kymmeniä eri värejä. Pilvisessä luonnonvalossa värit ovat harmaimmillaan, ilta-auringon loisteessa heleimmillään ja keinovalossa lämpimimmillään. Tilaan kannattaa valita sävy, joka on parhaimmillaan siinä valaistuksessa, joka tilassa yleensä vallitsee.

– Värimallit kannattaa aina tuoda maalattavaan tilaan ja tarkastella niitä päivän ajan kiinnitettynä maalattavaan pintaan. Seiniä maalatessa värimalli kannattaa kiinnittää jalkalistan kylkeen tai katonrajaan, jotta saadaan mahdollisimman hyvä käsitys siitä, mitä sävyjä vierekkäiset värit nostavat toisistaan esiin.

– Täyshimmeä maali toistaa värit parhaiten. Se on myös hienostunein ja valinta. Maalin pesun- ja kulutuksenkestävyys ei ole kiinni maalin kiiltoasteesta, vaan maalin muista ominaisuuksista. Eteiseen ei tarvitse valita puolihimmeää tai kiiltävää maalia siivoamista ajatellen, sillä myös pesunkestäviä maaleja on saatavilla himmeänä.

– Tummat seinät eivät välttämättä saa huonetta tuntumaan pienemmältä eivätkä valkoiset suuremmalta. Valkoinen ja räikeät värit tuntuvat tulevan kohti ja pienentävät tilaa, tummat ja murretut sävyt vaikuttavat loittonevan ja suurentavat tilaa.

Artikkelin kirjoittaja on visualisti ja suositun hurmaavaharmaa.fi-sivuston blogisti.

Kuva: Timberwise

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...