Tukes: Akkujen vääränlainen säilyttäminen voi tulla kalliiksi

 

Litium-ioniakkuja eli Li-ion-akkuja on nykyisin monissa koneissa ja laitteissa kuten sähkötyökaluissa, puutarhakoneissa, sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkujen vääränlainen varastointi voi pilata akun. Vioittunut akku saattaa aiheuttaa tulipalon ladattaessa, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Tukes: Akkujen vääränlainen säilyttäminen voi tulla kalliiksiKuva: tukes.fi

Ennen akkujen varastointia tarkistetaan niiden kunto silmämääräisesti ja ladataan akku. Litium-ioniakkua ei pidä koskaan päästää ihan tyhjäksi. Akku kannattaa ladata vähintään kerran myös varastoinnin aikana.

 

– Kun lataat litium-ioniakkua, noudata akun ja laturin käyttöohjetta. Käytä vain laitteeseen tarkoitettua, ehjää ja laadukasta laturia. Valvo aina lataamista!  Akkua ei pidä jättää latautumaan yksin etenkään asuintiloihin tai paikkaan, jossa on palavaa materiaalia ympärillä. Irrota laite laturista, kun lataus on valmis, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jukka Lepistö.

 

Akkuja ei saa ladata kylmissä olosuhteissa. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää.

 

Laturia, joka näyttää vaurioituneelta, toimii epävarmasti tai jonka johto tai liittimet ovat vaurioituneet ei pidä käyttää.

 

– Viallinen laturi tai akku saattaa aiheuttaa ladatessa tulipalon. Litium-ioniakut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti, ja niitä voi olla hankala sammuttaa. Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen, Lepistö varoittaa.

 

Akut kannattaa varastoida kuivassa, hyvin tuulettuvassa tilassa. Akkuja ei pidä varastoida liian kuumassa tai liian kylmässä. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista.

 

Jos akkua on säilytetty kylmässä ja kosteassa, akku voi mennä pilalle eikä sitä voi käyttää. Vioittuneena se voi aiheuttaa palovaaran ladatessa.

 

Litium-ioniakulla varustettua laitetta tai itse akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä. Huonoja säilytyspaikkoja ovat pannuhuone tai lämmönvaihtohuone tai kylmä ulkovarasto.

 

Laitetta tai akkua säilytetään paloturvallisella alustalla paikassa, jossa akun lähettyvillä ei ole palokuormaa. Palokuormaa ovat esimerkiksi vaatteet ja muut tekstiilit. Tilassa, jossa akkua säilytetään, on hyvä olla palovaroitin.

 

Jos litium-ioniakku vaurioituu esimerkiksi pudottuaan, siinä on merkkejä kolhusta tai se kuumenee ladattaessa tai turpoaa, se on laitettava paikkaan, jossa akun mahdollinen syttyminen ei pääse aiheuttamaan tulipaloa.

 

Lisätietoja akkujen kierrätyksestä löytyy täältä.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...