Tukes: Kyllästetyn puun turhaa käyttöä vältettävä

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia välttämään kyllästetyn puun turhaa käyttöä. Maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Aitojen laudoituksen ja maanpäällisen terassirungon voi tehdä myös kyllästämättömästä puutavarasta. Sisätilojen rakenteissa kyllästetyn puun käyttö on kiellettyä.

Tukes: Kyllästetyn puun turhaa käyttöä vältettäväVedessä olevat laiturin kantavat rakenteet kannattaa tehdä kyllästetystä puusta, muu osa laituria kyllästämättömästä puusta. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Tukesin mukaan vuosittain Suomessa käytetään painekyllästettyä puutavaraa tuhansia kuutiometrejä. Osa käytöstä on tarpeetonta ja lisää ympäristön kuormitusta. Siksi Tukes kehottaa käyttämään kyllästämätöntä puutavaraa aina kun se on mahdollista. Käsittelemättömän puun käyttöikä on usein riittävän pitkä.

Kemiallisesti käsiteltyä puuta ei saa polttaa, vaan se pitää viedä jäteasemien erilliskeräilyyn. Käyttämällä käsittelemätöntä puuta ehkäistään erilliskeräiltävän jätteen syntymistä.

– Kyllästetystä puusta huuhtoutuu sateen mukana kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia ihmiselle ja ympäristölle, sanoo Tukesin ylitarkastaja Kaarina Repo.

Kyllästettyä puuta tarvitaan vain rakennuskohteissa, joissa puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Kyllästetty puu kestää hyvin säänvaihteluita eikä lahoa helposti.

– Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää esimerkiksi vesirakentamisessa tai rakenteissa, jotka ovat kosketuksessa maan kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi laiturin kantavat rakenteet tai terassien maata vasten olevat rakenteet. Irti maasta oleviin rakenteisiin voi hyvin käyttää kyllästämätöntä puutavaraa tai vaikka luontaisesti hyvin kosteutta kestävää lehtikuusta. Sisätilojen rakenteisiin kyllästettyä puutavaraa ei saa käyttää, sanoo ylitarkastaja Laura LakuaTukesista. 

Jos rakennetaan kyllästetystä puusta, Tukes ohjaa valitsemaan 

käyttötarkoitukseen sopivaa, laatuluokiteltua ja merkittyä puutavaraa. A-luokan kyllästettyä puutavaraa tarvitaan vain jatkuvaan maa- ja vesikosketukseen joutuvissa rakenteissa. Maan yläpuolisissa kohteissa AB-luokan kyllästetty puutavara antaa riittävän suojan.

Tukes kehottaa ottamaan selvää, millä aineella puutavara on käsitelty ja mitä ehtoja kyllästetyn puun käytölle, työstölle ja jätehuollolle on asetettu.

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...