Tukes: Tarkkana kaasugrillin kanssa

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa kaasugrillin turvallisesta käytöstä. Rasvapalon välttämiseksi kaasugrilli kannattaa puhdistaa huolella ennen käyttöönottoa. Myös liitosten tiiviys on hyvä tarkistaa, jotta kaasu ei pääse vuotamaan. 

Tukes: Tarkkana kaasugrillin kanssaNäin tarkistat letkun kunnon ja liitosten tiiviyden

Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta, sillä se on erittäin helposti palamaan syttyvä polttoaine.  Vuotava kaasu voi syttyessään aiheuttaa rajun tulipalon tai pahimmassa tapauksessa räjähdyksen. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tarkistaa ja huoltaa kaasulaitteet säännöllisesti.

Ennen kaasugrillin käyttöönottoa tarkista polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto.  Polttimen kanavissa saattaa olla karstaa tai vaikkapa hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan. Kaasuletku saattaa hapertua auringonvalossa ja siihen voi tulla pieniä halkeamia.  

– Letkun kunnon voit tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle.  Jos letkussa näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

– Letkun liitoskohdat paineensäätimen ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia. Niiden tiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä ja pullon vaihdon yhteydessä.  Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin.  Jos syntyy kuplia, niin liitokset vuotavat. Tällöin kiristä liitokset ja tee tarkistus uudelleen, Pekkanen neuvoo.  

Grillin lähellä ei saa olla mitään syttyvää.  Grilliä käytettäessä kaasupullo pitää siirtää grillin sivulle, jotta se ei kuumenisi liikaa.  

Valmistajan käyttöohjeita pitää noudattaa. Grilliä on valvottava koko käytön ajan ja pidettävä pienet lapset ja lemmikit poissa kuuman grillin lähettyviltä. Grillaamisen jälkeen on suljettava kaasun tulo ensin pullon säätimestä, myös hätätilanteessa.

Suomessa myytävien kaasugrillien pitää olla CE-merkittyjä ja niiden mukana on oltava suomen- ja ruotsinkieliset käyttö- ja huolto-ohjeet. Nestekaasulaitteissa saa käyttää vain ns. kotitalouspaineensäädintä (30 mbar).

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...