Tukes: Ulos vain ulkokäyttöön tarkoitetut jouluvalot

 

Tukes muistuttaa, että valosarjojen käytössä on syytä muistaa, että ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja, koska ne on suunniteltu kestämään kosteutta ja kylmyyttä, toisin kuin sisäkäyttöön tarkoitetut valot. Myös valosarjojen kunto pitää tarkistaa ennen käyttöönottoa.

Tukes: Ulos vain ulkokäyttöön tarkoitetut jouluvalotKuva: Pixabay/RitaE

Valosarjojen kunto tarkistetaan ensin silmämääräisesti. On varmistettava, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan, Tukes ohjeistaa. Valosarjoja ei pitäisi säilyttää kosteissa ja kylmissä oloissa., sillä kylmyys ja kosteus voivat vaurioittaa johtoja.

Rikkoontuneita valosarjoja ei saa käyttää eikä korjata itse, vaan ne on toimitettava kierrätyspisteeseen.

– Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla, sanoo sähkötuotteiden turvallisuusasiantuntija Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes). 

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (esim. 12 V). Muuntajalla toimivat valot ovat turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi. 
Valoissa on oltava CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. 

Ulkona ja parvekkeella käytetään vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia, esimerkiksi veden- ja pakkasenkestävyyttä. 

– ”Vain sisäkäyttöön” merkittyjä valosarjoja ei saa käyttää ulkona. Sisäkäyttöön tarkoitettujen valosarjojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat murtua. Niiden muuntaja ei myöskään sovellu ulos, koska sitä ei ole suojattu kosteutta ja kylmyyttä vastaan, Niemi kertoo.

Aiemmin valosarjoissa loistivat hehkulamput, nykyisin LED-valosarjat ovat yleisempiä. LED-valoilla on monia hyviä ominaisuuksia: ne toimivat aina pienoisjännitteellä, lämpenevät vähemmän ja näin vähentävät paloriskiä, kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin ja kestävät kovempaa käsittelyä, koska niissä ei ole ei rikkoontuvaa lasia.

Viranomaiset eivät tarkasta jouluvaloja tai muitakaan sähkötuotteita etukäteen, vaan valvonta on riskiperusteista ja sitä tehdään pistokokein. Jos tuotteen merkinnöissä ja käyttöohjeissa havaitaan puutteita, saattaa puutteita löytyä myös testeissä. Vaarallisille tuotteille määrätään myyntikieltoja, ne voidaan poistaa markkinoilta ja määrätä myös kerättäväksi pois kuluttajilta. Vaaralliset tuotteet löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

Jouluvalojen, kuten muidenkin sähkölaitteiden turvallisuudesta vastaavat valmistaja, maahantuoja ja jakelija. 

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...