Tukes: Valaisinpalot lisääntyivät, liesi edelleen suurin sähköpalon syy

 

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna. Pelastuslaitoksilla oli viime vuonna 2340 palohälytystä, joissa syttymissyyksi oli kirjattu sähkö. Sähköliesi oli syyllinen 870 palossa.

Tukes: Valaisinpalot lisääntyivät, liesi edelleen suurin sähköpalon syyKuva: Jaana Ahti-Virtanen

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta. 

– Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti, sanoo Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö.  

Väärä käyttö tarkoittaa, että laitetta käytetään, vaikka sen toiminnassa on toistuvasti häiriöitä tai se on näkyvästi vaurioitunut (välkkyvät ja särisevät loisteputket, rikkoutunut johto, mustunut pistorasia). 

Väärää käyttöä on myös huoltojen laiminlyönti, laitteen käyttö väärässä paikassa (pakastin parvekkeella) tai käyttö väärään tarkoitukseen (pyykin kuivattaminen kiukaan lähettyvillä).

 Alustavien tietojen mukaan sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 13 henkilöä yhdeksässä eri onnettomuudessa. Palon syttymislähteeksi oli PRONTO-tietokantaan merkitty kiuas, jakokeskus, kylmälaite, liesi tai uuni, mikroaaltouuni sekä sähköjohdot. 

PRONTO-tietokannan mukaan liedestä tai uunista lähteneitä paloja on ollut viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin 915 kappaletta vuodessa.  Viime vuoden luku 870 oli suurempi kuin edellisvuonna (835), mutta pienempi kuin sitä edeltävinä viitenä vuotena, jolloin liesipaloja oli huomattavasti enemmän (930–980). 

– Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja onkin lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin, Lepistö sanoo. 

Vuosina 2016–2020 valaisimista aiheutuneita rakennuspaloja tai -palovaaroja on ollut keskimäärin noin 180 vuodessa, viime vuonna näitä tapauksia oli noin 215. Useimmiten viallinen loisteputkivalaisin oli merkitty onnettomuuden syyksi. 

Kiukaasta alkaneita paloja oli PRONTO-tietokantaa kirjattu viime vuonna noin 90, kun luku oli edellisvuonna 110 ja vuotta aiemmin 150. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen saunassa ja kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia. 

Akkukäyttöisten laitteiden määrä kodeissa lisääntyy jatkuvasti. Jos akuissa havaitaan turpoamista, muita muodonmuutoksia tai näkyviä vaurioita, niitä ei saa käyttää eikä ladata. Samoin on meneteltävä, jos akut kuumenevat laitteen käytön yhteydessä tai ladattaessa. Vahingoittunut akku tai paristo pakataan tiiviiseen muovipussiin ja siirretään turvalliseen paikkaan, mahdollisuuksien mukaan ulos metalliastiassa tai sisällä paikkaan, jossa ei ole helposti syttyvää materiaalia lähellä.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...