Tukesin testauttamissa puun palonsuoja-aineissa puutteita

 

Puun palonsuoja-aineista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä. Osalla testatuista palonsuoja-aineista ei ollut sellaisia paloa hidastavia vaikutuksia, joita tuotteesta oli ilmoitettu. Palonsuoja-aineista ei löytynyt kiellettyjä bromiyhdisteitä.

Tukesin testauttamissa puun palonsuoja-aineissa puutteitaKuva: Anja, Pixabay

Tukesin testeihin valittiin yhdeksän eri valmistajan palonsuoja-aineita. Tuotteet hankittiin suoraan valmistajilta, maahantuojilta tai jakelijoilta ja niiden testaukset tehtiin Eurofins Expert Services Oy:llä. Kemialliset testit tehtiin SGS Finland Oy:llä.

Palonsuoja-aineilla käsiteltyjen ulkoverhouspaneelien palokäyttäytymistä verrattiin valmistajan ilmoittamiin paloluokituksiin sekä käsittelemättömän ulkoverhouspaneelin paloluokitukseen. Testauksen tavoitteena oli selvittää markkinoilla olevien puun palonsuoja-aineiden paloa hidastavia ominaisuuksia. Samalla selvitettiin, löytyykö tuotteista kiellettyjä bromiyhdisteitä.

Puun palonsuoja-aineiden paloluokitukselle ei ole lainsäädännössä suoria vaatimuksia. Mikäli valmistaja kuitenkin ilmoittaa tuotteensa täyttävän tietyn paloluokan tai -luokituksen, tulee sen olla ilmoitetun luokituksen mukainen. Käsittelemättömien puupanelointien ja -verhousten tulee täyttää vähintään paloluokituksen D-s2,d0 vaatimukset.

Seitsemän valmistajaa oli määritellyt tuotteellensa paloluokituksen. Näistä viiden valmistajan tuotteet eivät kuitenkaan täyttäneet ilmoitetun luokan vaatimuksia. Kaksi valmistajaa ei ollut ilmoittanut tuotteidensa paloluokkaa tai -luokitusta. Kemiallisen analyysin mukaan mistään testatuista tuotteista ei löydetty kiellettyjä kemiallisia bromiyhdisteitä.

Tukes testautti seuraavat tuotteet:

1. Multiprotect neutra, valmistaja/toimittaja NordTreat AS, Viro

2. HR – Prof, tuottaja Holz Prof OU, maahantuoja HR Prof Oy

3. Organowood – Puunsuoja 01, valmistaja Organowood Ab, Ruotsi

4. Fontefire WF, valmistaja Tikkurila

5. Hensotherm 2KS Aussen, valmistaja Rudolf Hensel Gmbh, Saksa

6. Valmiiksi käsitelty ulkoverhouspaneeli, valmistaja Koskisen Oy

7. Teknosafe 2407-00, valmistaja Teknos Oy

8. BSM-2000, valmistaja Oy Interenergy Ltd Presso Center

9. WoodStain, toimittaja Renotech Oy.

Testatuista tuotteista seitsemälle oli määritetty paloluokitus.Testauksen perusteella ainoastaan Hensotherm 2KS Aussen ja BSM-2000 täyttivät ilmoitetun paloluokituksen.

Alla on listattu tuotteet, joissa havaittiin puutteita:

- Teknosafe 2407-00, savuntuotto ei ollut ilmoitetun mukainen.

- Multiprotect neutra, paloluokka ei ollut ilmoitetun mukainen.

- HR-Prof, paloluokka ei ollut ilmoitetun mukainen.

- Woodstain, paloluokka ja savuntuotto eivät olleet ilmoitettujen mukaisia.

Niille valmistajille, joiden tuotteiden ilmoitetut paloluokitukset poikkesivat testatuista paloluokituksista, on lähetetty selvityspyynnöt tuotteiden paloluokitusten selvittämiseksi ja korjaamiseksi.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...