Tulli: Huvipuistoleluista kolmannes ei täyttänyt määräyksiä

 

Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.Virheelliset tuotteet eivät ole päässeet jakeluun.

Tulli: Huvipuistoleluista kolmannes ei täyttänyt määräyksiä

Kahdeksasta paljettipehmolelusta irtosi paljetteja Tullilaboratorion tekemissä testeissä. Irronneet paljetit voivat päätyä lapsen nieluun tai hengitysteihin ja aiheuttaa vakavaa vaaraa lapsen terveydelle. Lisäksi yhdestä yksisarvisen muotoisesta pehmolelusta irtosi testeissä tukehtumisvaaraa aiheuttava pieni osa, muovinen silmä. Pehmoleluista ei saa irrota osia, jotka voivat päätyä lapsen suuhun ja pahimmillaan tukkia hengitystiet.

 

Kahdessa lelussa oli virheellinen ikävaroitusmerkintä. Ikävaroitusmerkinnällä valmistaja kertoo, ettei lelu sovellu alle kolmevuotiaalle lapselle, koska se voi vaarantaa lapsen terveyden. Vaara on kerrottava selväsanaisesti lelun merkinnöissä.

 

Leluja, joista irtosi vaaraa aiheuttavia pieniä osia, ei päästetty myyntiin tai jaettavaksi huvipuistoissa. Virheelliset ikävaroitusmerkinnät määrättiin välittömästi korjattaviksi.

 

Lisäksi yhdessä lelussa todettiin lievä virhe. Leluun oli liitetty ikävaroitusmerkintä, jota ei alle 3-vuotiaan lapsen leluissa saisi olla.

 

”Paljettipehmolelut tulivat markkinoille muutama vuosi sitten, ja silloin niitä hylättiin myös paljon. Paljeteilla koristellut pehmolelut ovat pienille eli alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitettuja, vaikka jotkut toimijat ovat sitä mieltä, että isommat lapset lähinnä keräilevät niitä”, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

 

Tullissa arvioidaan vuosittain noin 600 lelun määräystenmukaisuutta. Tulli painottaa lapsille tarkoitettujen tuotteiden valvontaa, sillä niille on asetettu paljon vaatimuksia lasten suojelemiseksi.  

Luokitukset

Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...