Tuulesta temmattua energiaa kiinteistön tarpeisiin

 
  • Kirjoittaja(t): Janne Björklund

Energian hinta ja ilmastonmuutos patistaa pientalon omistajaa
miettimään vaihtoehtoisia energianmuotoja. Erilaisia
energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja on tarjolla runsaasti.
Pientuulivoima on yhä useammassa tapauksessa harkinnan arvoinen ja
usein myös toteuttamiskelpoinen vaihtoehto.

Investointina tuulivoimala on siten erilainen, että se tuottaa sähköä. Sitä kuitenkin usein verrataan esimerkiksi lämpöpumppuun. Nämä eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, vaan tuulivoimala voi tuottaa sähköä myös lämpöpumpun tarpeisiin.
Pientuulivoimalamarkkinat ovat voimakkaasti kehittymässä. Yksittäisen kiinteistön lämmitykseen ja sähköistykseen tarkoitetut tuulivoimalat ovat yleistymässä ja tuottavat sähköä muutoinkin kuin vain pienen mökin tarpeisiin. Mökkivoimaloita on ollut saatavilla jos pidemmän aikaa. Olennaista on, että laskennallinen takaisinmaksuaika jää kohtuulliseksi, kun sähkö käytetään suoraan voimalasta. Tällöin tuotetulla energialle voidaan laskea hintaa saman verran kuin verkosta ostetulle sähkölle, joka on 9...10 senttiä kilowattitunnille. Vuosittaiseksi sähkönhinnannousuksi voidaan arvioida 7...20 prosenttia, mikä vaikuttaa positiivisesti takaisinmaksuaikaan ja on omiaan lisäämään kiinostusta voimalahankintaa kohtaan. Myös omavaraisuus ja ekologisuus ovat ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä.Pientuulivoimalajärjestelmän kytkentään on pääasiassa kolme tapaa. 
Mökkijärjestelmissä sekä talojärjestelmissä, jotka ovat
valtakunnanverkon tavoittamattomissa käytetään akkupakkaa. Voimala
varastoi energiaa akkuihin, joista sitä otetaan kulutukseen suoraan
tai invertterin kautta. Invertteri tuottaa tavallista verkkosähköä.
Akkupakan koolla voidaan säädellä, kuinka pitkien tuulettomien kausien yli järjestelmän tulee pysyä toimintakykyisenä.Akut kuitenkin sisältävät  kiinteistömittakaavassa hyvin vähän
energiaa. Yleispätevin tuulivoimalan kytkentätapa on käyttää
kantaverkkokytkintä. Tuulivoimala kytketään kantaverkkokytkimellä
talon sähköjärjestelmään, laite synkronoituu valtakunnanverkon kanssa ja toiminnallisesti kaikki sähkö otetaan tuulivoimalasta ja loput valtakunnanverkosta. Mikäli oma kulutus on pientä, voidaan sähköä myös sähköyhtiöstä riippuen myydä valtakunnanverkkoon päin.
Tällaisen järjestelmän huonona puolena on kantaverkkokytkimen korkea hinta. Myös sähköliittymän muutoksiin liittyvistä asioista syntyy hieman vaivaa ja kustannuksia. Kolmas kytkentätapa on käyttää tuulivoimalaa lämmittämiseen - sekä itse kiinteistön, mutta myös lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Tällöin tuulivoimalan tuottama energia on hyödyllistä myös kesällä.
Kytkentä tehdään lämmitysjärjestelmään, esimerkiksi
vesikiertojärjestelmän vastuksiin, massavaraajaan ja/tai
lämminvesivaraajaan. Tuulivoimalan lisäksi ei tarvita muuta kuin
sähköisen sovituksen tekevä laite, joka toimii eräänlaisena kuormaa
tasaavana vaihteistona. Se on kuitenkin hinnaltaan hyvin kohtuullinen.Kiinteistöjen energiantarpeet vaihtelevat rajusti. Tyypillinen
sähkölämmitteinen(yö- tai suorasähkö) omakotitalo kuluttaa n. 
20.000 kWh vuodessa. Pientuulivoimalan tuottoa arvioidessa voidaan
asennuspaikalle laittaa esimerkiksi tallentava tuulimittari. Sopiva
tuulivoimalan nimellisteho on tyypillisesti 5...20 kilowattia, mutta jo kahden kilowatin tuulivoimalalla saavutetaan olennaista säästöä.
 

Luokitukset

Artikkelit

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...