Työtehoseura löysi asuntomessukohteiden toimivimmat

 

TTS Työtehoseura arvioi vuosittain asuntomessujen kaikki kohteet. Kesän 2019 messut järjestetään Kouvolan Pioneeripuistossa. Messuarvioinnin tarkoituksena on suunnata huomio asuntojen ekotoimivuutta ja asumismukavuutta parantaviin, hyvin suunniteltuihin ratkaisuihin.

Työtehoseura löysi asuntomessukohteiden toimivimmat

Työtehoseuran mukaan asuntojen muuntojoustavuus eli ratkaisujen muunneltavuus muuttuvien tarpeiden tai asukkaiden mukaan on tärkeämpää kuin suuret neliömäärät. Sisätilojen tarkastelussa keskitytään eniten talojen keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin.

Työtehoseura nostaa Pioneeripuistosta esiin kolme kohdetta, jtoka täyttivät parhaiten arviointikriteerit. Nämä ovat kohteet 2 (Airon Neito), 3 (Talo Aito) ja 5 (Villa Element).

Airon Neito on Työtehoseuran mukaan mieleen jäävä ja näyttävä kokonaisuus, missä on paljon toimivuutta parantavia ratkaisuja, kuten harrastusvaatehuone kodinhoitohuoneen yhteydessä ja turvallinen portaikko. Talo Aito edustaa nykyaikaista ja kestävää puurakentamista, ja sen toimiva keittiö saa TTS:lta erityiskiitoksen. Villa Element on myös puurakenteinen, kokonaan betoniton talo, jossa on pienillä neliöillä luotu erittäin toimiva kokonaisuus.

Työtehoseuran mukaan uudet asumisen ratkaisut on useissa muissakin kohteissa saatu sovitettua maltillisen kokoisiin omakotitaloihin.

Tänä vuonna messuilla oli useita senioriasumiseen suunniteltuja kohteita, ja arviointiryhmä kiinnitti tarkkaa huomiota muidenkin kohteiden esteettömyyteen etenkin asuntojen sisääntuloissa ja pesutiloissa.

-Esteettömistä sisätiloista saa erityismaininnan kohde 5 (Villa Element), joka olisi hyvä esimerkkitalo myös ikääntyville asukkaille, vaikka talo onkin suunniteltu nuorelle perheelle. Esteetön asunto on kaikkien käyttäjien kannalta toimiva, turvallinen ja miellyttävä käyttää, korostaa Työtehoseuran tutkimusjohtaja Heli Mäntylä.

Senioriasumisen hyvänä kohteena messuilla on myös Virkkulankylä, mikä koostuu kahdeksasta erillistalosta ja 32 asunnosta, sekä yhteisön yhteisestä kylätalosta. Virkkulankylässä on tärkeää yhteisöllisyys, mikä näkyy muun muassa huolellisesti suunnitelluissa yhteistiloissa.

Asuntomessuilla ajankohtaisina teemoina ovat jo muutaman vuoden olleet myös ekologisuus ja kierrätys.

-Puun käyttö on ajankohtaista, koska se alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä. Puun sitoma hiili säilyy rakenteissa ja kalusteissa pitkään, kommentoi Työtehoseuran asumisen ja rakentamisen tutkimuspäällikkö Minna Kuusela.

Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten toimivuus on tärkeää. Messukeittiöistä löytyy hittejä ja huteja, mutta kokonaisvaikutelma on kuitenkin useimmiten tyylikästä ja toimivaa.

-Keittiön toimivuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet ratkaisevat lopulta sen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee – tärkeintä on suunnitella keittiö käyttäjälle sopivaksi, vaihtuvista keittiömuodeista riippumatta, toteaa Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Vetimettömyys ja kodinkoneiden käyttökorkeus kiinnittivät Työtehoseuran huomiota. Vetimettömyys on kalusteovissa tavallista ja tekee avokeittiöstä selkeän näköisen. Vetimettömiä ovia suunniteltaessa kannattaa muistaa, ettei sormiuraa kannata jättää niin matalaksi, että esimerkiksi astianpesukoneen avaaminen olisi hankalaa. Kodinkoneissa on olennaista käyttökorkeuden optimointi. Astianpesukone on monella keittiön käytetyin kone, jolloin sen sijoittaminen 30-40 cm korkeuteen parantaa käyttöergonomiaa.

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...