Ulkoallas tarjoaa päivittäisen pikarentoutuksen

 
  • Kirjoittaja(t): Jari Peltoranta

Lämmin ulkoallas on yhä useammin toistuva näky suomalaisilla pihoilla. Altaiden myyntimäärät ovat olleet selvässä kasvussa, vaikka täällä ollaankin vielä paljon jäljessä Ruotsin ja Norjan allasmyyntilukuja.

 

Altaat voidaan jakaa käytön ja ominaisuuksien mukaan kertalämmitteisiin ja aina käyttövalmiisiin altaisiin. Kertalämmitteinen sopii satunnaiseen käyttöön. Lämmin poreallas on aina valmis käyttöön ilman erillistä lämmittämistä, vaikka hetken mielijohteesta tapahtuvaan kylpemiseen.

 
 

Kertalämmitteinen viitseliäälle 

Kertalämmitteiset altaat lämmitetään kuivilla puilla, öljyllä tai kaasulla, joskus myös voimavirralla. Niiden rakenteena on puu tai teräs. Allas täytetään ja tyhjennetään aina käytön yhteydessä. On selvää, että arkiolosuhteissa ei tällaiseen ruljanssiin ole kovin usein aikaa eikä energiaa.
 
Veden lämmittäminen puilla vaatii kokemusta, koska pienetkin lämpötilaerot koetaan merkittävinä ja vesi on helposti joko liian kuumaa tai kylmää. Kertalämmitteinen ulko-allas sopii käyttäjälle, joka nautiskelee ulkona tapahtuvista kylpyhetkistä harvakseltaan ja on valmis näkemään hieman enemmän vaivaa kylvyn valmistelussa. Savusaunan lämmittämisen taidon omaava onnistuu varmaan myös paljun lämmityksessä.
 
Aktiivikäytössä energian ja veden kulutus on suuri. Toisaalta lepotilassa allas ei vie energiaa. Käyttöä seuraava jälkihuolto on tehtävä hyvin, koska altaassa ei yleensä ole toimivaa puhdistustekniikkaa. Altaiden hinnat ovat 1500 eurosta viiteen tuhanteen euroon.
 
 

Lämmin poreallas usein toistuvaan rentoutumiseen 

Yleisen varallisuuden lisääntyminen on tuonut myös jatkuvasti käyttövalmiit porealtaat omakoti- ja rivitalojen pihoille. Näiden altaiden käyttötarkoitus poikkeaa kertalämmitteisistä altaista. Jatkuvasti lämmin allas on milloin tahansa käyttövalmis. Sitä ei tarvitse erikseen lämmittää tai täyttää. Riittää, kun lenkin tai työpäivän jälkeen avaa kannen ja pulahtaa veteen ja nauttii olostaan.

 

Ulkoallas on pitkäaikainen investointi ja valintaperusteet täytyy miettiä myös lähitulevaisuuden tarpeiden mukaan. Tarvitaanko makuupaikka, hierontasuuttimet, terapiaistuin viiden vuoden päästä, vaikka nyt ei tarvittaisikaan. Istuinten syvyydet täytyy miettiä tarkkaan ennalta. Lapsille pitää olla matala alue mukana altaassa. Allas pitäisi mielellään koekylpeä ennen ostopäätöstä.

Pelkkä virtaava vesi on eri asia kuin laadukas hierova allas. Aktiivinen vesi on hauska, mutta hierovan altaan avulla voi oikeasti huoltaa kipeytyneitä ja jäykistyneitä lihaksia.

Lämpimän ulkoaltaan täytyy Suomen oloissa olla erittäin hyvin eristetty ja vahvalla kannella varustettu. Nyrkkisääntönä alalla pidetään, että alle viidellä tonnilla ei laadukasta allaskokonaisuutta saa. Laadukkaiden ulkoaltaiden hintahaarukka on noin 5000–30000 euroa. Hintavammissa malleissa on paremmat materiaalit, rakenteet, eristykset, koneistot ja suuttimet.

 
 

Kiinteitä perustuksia ei yleensä tarvita

 

Laadukkaasti rakennetut altaat voidaan sijoittaa pihalle ilman raskaita perustuksia. Tietysti betonilaatta tai vankka terassi tarjoaa parhaimman alustan. Pihalaatoitus tai soramurskekin riittää, kunhan alusta ei ole routiva eikä painuva. Eloperäinen maa pitäisi poistaa altaan alta. Altaan voi myös upottaa terassille tai pihalle. Noin kolmasosa hankituista altaista upotetaan ainakin osittain. 

Sekä upottamisella että maan pinnalle jättämisellä on puolensa. Altaat ovat suuria, jopa metrin korkeita rakennelmia, jotka täyttävät pienen terassin kokonaan. Altaassa tarvitaan myös jonkinlaiset portaat sivulla.

 

Upottamisella voidaan keventää altaan massiivista vaikutelmaa, mutta upotetun altaan huoltoaukolle pääsy täytyy muistaa varmistaa. Upottaminen voi olla pienten lasten turvallisuuden kannalta heikompi ratkaisu kuin kokonaan maan pinnalle jättäminen. 

Väliratkaisuna käytetään usein puoliksi upotettua allasta, jossa on vähän maan tasoa korkeampi näköala. Puolen metrin upotus pienentää jo huomattavasti altaan massiivista vaikutelmaa. Rinnetontilla voi altaan toinen pää olla maan tasalla ja toinen pää nousta ylemmäksi rinteen kaltevuuden mukaan. 

Altaan kansimekanismi on myös syytä miettiä ennalta. Tarjolla on erilaisia kansia, jotka voivat nousta esimerkiksi takaseinäksi pystyyn tai kääntyä altaan taakse alas tai toimia liukuperiaatteella, jolloin kansi siirretään tukitankojen päälle sivuun. Omankin kansikoneiston voi ideoida. 

Maan pinnalle sijoitettaviin altaisiin on tarjolla suuri valikoima valmiita ulkoverhousmateriaaleja puusta erilaisiin komposiittirakenteisiin. Jokainen voi tietysti verhoilla altaansa itsekin aivan kuten haluaa.

 

Moni suunnittelee asentavansa lämpimän ulkoporealtaan saunan yhteyteen. Tämä ei ole suositeltavaa, koska altaan lämmin vesi ei toimi saunan jäähdyttäjänä. Allas on omanlaisensa rentoutusväline. Sauna on oma kokonaisuutensa ja ulkoporeallas omansa.

 
 

Automatisoitu puhdistus 

Ulkoporealtaat on varustettu omalla puhdistusjärjestelmällä, johon kuuluvat suodatustekniikka ja toisaalta puhdistuskemikaalit. Näiden ansiosta altaiden vettä ei tarvitse vaihtaa kuin pari kolme kertaa vuodessa. Siirrettävät altaat täytetään ja tyhjennetään yleensä tavallisen puutarhavesiletkun avulla.

 

Altaat pidetään hygieenisinä automatisoidun suodatusjärjestelmän sekä kloorin, bromin ja mahdollisesti otsonoinnin avulla. Altaassa kiertävä vesi kulkee suodattimien läpi, jotka keräävät hyvin pienetkin likahiukkaset pois. Suodattimet on aika ajoin puhdistettava.

Jos allas ei ole raskaassa käytössä, riittää, että käyttää aktiivihappea yhdessä otsonoinnin kanssa. Jos allas on ahkerassa käytössä ja aktiivihappi ei riitä, niin on suositeltavaa käyttää lisäksi vähän klooria. Aktiivihappi ei ole haitallinen iholle.  

Veden puhdistuskemikaalina käytetään tavallisimmin klooria. Kloori on tehokas bakteerien tappaja, mutta kaikille se ei sovi iho-ongelmien tai hajun vuoksi. Jauho- tai pellettimuodossa käytettävä bromidi on myös tehokas bakteereja tappava puhdistusaine. 

Puhdistukseen on joillakin valmistajilla saatavilla osittain automaattisia hygieniaa sääteleviä järjestelmiä, jossa käytetään suolapuhdistusjärjestelmiä, jotka hyödyntävät natriumbromidia tai natriumkloridia. 

Otsonointi on hyvä tukijärjestelmä allashygienian hoidossa. Yksinään se ei kuitenkaan riitä veden puhtaana pitämiseen levän ja muiden ongelmien vuoksi. 

Otsonointiin on tarjolla ainakin kaksi erilaista tekniikkaa. Otsonia voidaan tuottaa UV-säteilyn avulla tai voimakkaan sähköpulssin avulla. Jälkimmäinen menetelmä on huomattavasti tehokkaampi. 

Otsonin avulla voidaan kloorin määrää vähentää huomattavasti, minkä ansiosta kylpyvedestä tulee miellyttävämmän tuntuista. Samoin otsonointi tekee vedestä paljon kirkkaampaa, koska se tappaa vedestä pieneliöstön.

 
 

Rahalle vastinetta 

Markkinoilla on tarjolla lähinnä Pohjois-Amerikan mantereelta tai Aasiasta tulevia ulkoporealtaita. Tottumaton ostaja ei helposti tiedä, saako rahalleen asiallisen vastineen. 

Varminta on käydä valmistaja luona paikan päällä tutustumaan myytäviin altaisiin. Samalla saa jonkinlaisen käsityksen yrityksestä. Altaan sisärakenteisiin kannattaa kurkistaa ja miettiä niitä siltä kannalta, että kestääkö tämä rakenne 30 asteen pakkasen ja kunnon lumitalven. 

Altaan pohjarakenteiden laatu on syytä tarkistaa, jotta se kestää maaperäolosuhteet. Joissakin tapauksissa altaiden asentaminen vaatii raskaammat perustukset. Kalliimmissa malleissa on yleensä vahvemmat ja kestävämmät rakenteet. Jopa niin vahvat, että altaita siirretään kesä- ja vakituisen asunnon välillä eri vuodenaikoina. 

Hyvin eristetyn altaan energiankulutus on kesällä noin puolet talvikulutuksesta. Kulutusluvuissa kannattaa tarkistaa, minkälaisille käyttömäärille kulutus on arvioitu. Kulutus voi olla ilmoitettu lepokulutuksena, joka on aivan eri asia kuin käyttö esimerkiksi viisi kertaa viikossa. Hyvin eristetyn altaan lepokulutus on yleensä melko pieni, energiaa kuluu enemmän käytön aikana. Hyvin eristetty allas saattaa käyttää energiaa suunnilleen saman verran kuin jääkaappi-pakastinyhdistelmä. 

Altaiden kansissa on paljon eroja. Kevyt suoja riittää lämpimissä olosuhteissa, mutta ei Suomen talvessa. Talvikäyttöön tarkoitetussa altaassa pitää olla paksusti eristetty kansi. Kannen tulee myös pystyä kantamaan märän ja jäisen lumen kuorma päällään. Mikäli kansi romahtaa, seuraa siitä altaan jäätyminen. Takuuehdoista selviää yleensä kannen kestävyys. Jos se ei kestä ihmisen painoa, on turha odottaa sen kestävän suuren lumikuormankaan painoa. 

Varaosapalvelu on melko tärkeä asia, koska tuote on uudehko Suomessa. Mukaan on tullut uusia pientoimijoita, joilla ei välttämättä ole altaille asiallista huolto- ja varaosapalvelua. 

Lisävarusteena altaisiin voi saada stereoita, värivaloja ja altaan reunasta napin painalluksella esiin nousevan televisionkin. Paljas tähtitaivas ja raikas ulkoilma ovat takuuvarma rentoutusyhdistelmä.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...