Uponor: Omakotitalojen lämmitysremontit lisääntyvät

 

Lähes 70 % omakotitaloasujista harkitsee vanhan lämmitysjärjestelmänsä uusimista lähivuosina, selviää Uponorin tekemästä tutkimuksesta. Vastaajista noin 20 % on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana.

Uponor: Omakotitalojen lämmitysremontit lisääntyvät

Uponor ja Rakentaja.fi toteuttivat syyskuussa 2021 omakotitaloasukkaille suunnatun lämmitysremonttitutkimuksen, johon osallistui 565 vastaajaa ympäri Suomea. Vastaajista yli 80 % asuu yli 20 vuotta vanhassa omakotitalossa.

Reilu viidennes vastaajista on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana. Miltei 40 % vastaajista kertoi, että heillä on käytössään alkuperäinen lämmitysjärjestelmä. Vajaa 40 % puolestaan oli korjannut alkuperäistä järjestelmää osittain.

Lämmitysremonttia suunnittelevien määrä on noussut selvästi aiempiin vuosiin verrattuna. Esimerkiksi viime vuonna 11 % vastaajista kertoi teettävänsä remontin lähiaikoina, nyt remonttia lähitulevaisuudessa suunnitteli 25 % vastaajista. Lisäksi reilu 40 % oli harkinnut remonttia, vaikkei aikonutkaan teettää sitä vuoden sisällä.

Yhä harvempi kertoi, ettei ollut lainkaan miettinyt remontin teettämistä. Viime vuonna miltei puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei remontti ole heille ajankohtainen, nyt samaa mieltä oli vajaa kolmannes.

Tärkein syy remontin teettämiseen on liian paljon energiaa vievä ja kalliiksi tuleva vanha lämmitysjärjestelmä. Energiatehokkuus on yhä useammalle tärkeää: vuosina 2018–2019 vastaajista 40 % piti järjestelmäänsä liian paljon energiaa vievänä, viime ja tänä vuonna heidän osuutensa oli noussut jo yli puoleen vastaajista.

Neljännes vastaajista kertoi pelkäävänsä, että vanha järjestelmä rikkoutuu ja aiheuttaa vesivahingon. Hieman vajaa neljännes puolestaan totesi, ettei nykyinen järjestelmä toimi toivotulla tavalla.

Ensisijaisesti remontissa halutaan vaihtaa tai korjata lämmönlähde. Tätä harkitsevien määrä on viime vuodesta hieman noussut: nyt lämmönlähteen vaihtamista mietti 43 % vastaajista.

– Myös valtion myöntämät avustukset ovat vauhdittaneet etenkin öljylämmityksen vaihtamista energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon, sanoo konseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta.

Koko lämmitysjärjestelmän uusimista harkitsee yhä useampi. Viime vuonna vajaa viidennes vastaajista kertoi remontoivansa koko järjestelmän, nyt täydellistä remonttia harkitsi jo hieman yli neljännes vastaajista. 

– Energiankulutuksen tehostuminen remontin jälkeen näkyy suoraan lämmityskustannuksissa. Lämmitysremontin suunnitteluun kannattaa käyttää ammattilaista, jotta saa realistisen laskelman päätösten tueksi, Klemetti toteaa.

Luokitukset

Lämmitys

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...