Uponor selvitti: Energiansäästö tärkein syy lämmitysremonttiin

 

Tärkein syy omakotitalon lämmitysremontille on liikaa energiaa vievä ja kalliiksi tuleva vanha järjestelmä, selviää Uponorin syyskuussa toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Kalliina pidetty hinta on edelleen suurin este remontin teettämiselle. 

Uponor ja Rakentaja.fi toteuttivat syyskuussa 2020 omakotitaloasukkaille suunnatun lämmitysremonttikyselyn, johon osallistui 734 vastaajaa ympäri Suomea. Vastaajista yli 70 % asuu yli 20 vuotta vanhassa omakotitalossa, ja tutkimuksessa keskityttiinkin suurelta osin heidän antamiinsa vastauksiin. 

 

Selvitykseen vastanneista hieman yli puolet kertoi aikovansa joko teettää lämmitysremontin lähiaikoina tai harkinneensa remonttia, vaikkei aiokaan vielä vuoden sisään toteuttaa sitä. Kiinnostus lämmitysremontin teettämiseen näyttäisi olevan hieman laskussa, sillä viime vuonna remonttiin aikoi ryhtyä tai sitä harkitsi 60 % vastaajista. 

 

Tärkein syy remontin teettämiseen on liian paljon energiaa vievä ja kalliiksi tuleva vanha lämmitysjärjestelmä, nyt entistä selkeämmin aiempiin tutkimusvuosiin verrattuna. 

 

Energiatehokkaampaan järjestelmään haluaisi nyt vaihtaa yli puolet vastaajista. 

 

– Rahansäästön lisäksi kestävä kuluttaminen ja ympäristöarvot ovat tärkeitä yhä useammalle. Energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin kannustavat myös valtion niihin nyt myöntämät avustukset, konseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta uskoo. 

 

Entistä harvempi kertoi pelkäävänsä, että vanha järjestelmä rikkoutuu ja aiheuttaa vesivahingon. Viime vuonna kolmannes vastaajista kertoi pelkäävänsä vesivahinkoa, nyt enää puolet tästä. Vajaa kolmannes vastaajista totesi remontin syyksi sen, ettei nykyinen järjestelmä toimi niin hyvin kuin sen pitäisi.

 

Uponor selvitti: Energiansäästö tärkein syy lämmitysremonttiinKuva: congerdesign, Pixabay

Ensisijaisesti remontissa halutaan vaihtaa tai korjata lämmönlähde. Tätä harkitsi lähes 40 % vastaajista. 

 

– Yleisimmät päälämmönlähteet vastaajilla olivat nykyisin sähkö ja öljy. Yli 60 prosentille vastaajista ne eivät kuitenkaan olleet toivotuimmat lämmönlähteet: 36 % toivoi kiinteistöönsä useamman lämmönlähteen yhdistävää hybridilämmitystä, ja lähes 30 prosentille mieluisin päälämmönlähde olisi maalämpö, Klemetti sanoo.

 

Kiinnostus lämmönjakotavan uusimiseen tai koko lämmitysjärjestelmän remonttiin näyttäisi olevan hieman laskussa. Kumpaakin oli miettinyt nyt vajaa viidennes vastaajista. 

 

Yhä useampi on nykyisin kiinnostunut päivittämään vanhan lämmönsäätöjärjestelmänsä. Miltei neljännes vastaajista piti säätöjärjestelmän kuten termostaattien päivittämistä ensisijaisena korjauskohteenaan. 

 

Vesikiertoiset patterit ovat edelleen toivotuin lämmönjakotapa yli 20 vuotta vanhoissa taloissa. Uudemmissa taloissa ylivoimaisesti suosituin lämmönjakotapa on vesikiertoinen lattialämmitys, ja sen suosio on noussut myös vanhempien talojen lämmönjakotapana. Vastaajista neljännes piti sitä toivottavimpana lämmönjakotapana myös yli 20 vuotta vanhaan taloon.

 

Hieman alle 40 % vastaajista kertoi, että heillä on käytössään alkuperäinen lämmönjakotapa ja reilu kolmannes oli korjauttanut alkuperäistä lämmönjakojärjestelmää osittain. Vain neljännes kertoi uudistaneensa lämmönjaon täydellisesti 20 viime vuoden aikana.  

 

Kallista hintaa pidetään edelleen suurimpana esteenä remontin teettämiselle. Remontin ei sen sijaan uskota haittaavan liikaa asumista, eikä uusien järjestelmien toimivuuskaan epäilytä. Lähes kaikki myös uskoivat löytävänsä remontilleen hyvän tekijän. 

 

– Remontin hintaa miettiessä on hyvä muistaa, että energiankulutuksen tehostuminen remontin jälkeen näkyy suoraan lämmityskustannuksissa. Lämmitysremontin suunnitteluun kannattaa käyttää ammattilaista, jotta saa realistisen laskelman päätösten tueksi, Klemetti sanoo.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...