Urakoitsijoilta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

 

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on koonnut vinkit kodin talotekniikan kunnossa pitämiseen ympäri vuoden.

LVI-TU:n mukaan keväällä on suositeltavaa tarkastaa salaoja- ja sadevesiviemärit sekä vaihtaa ilmastointikoneen suodattimet. Säiden lämmetessä laitetaan lämmityksen kesäsulku kiinni. Lämpöpumppu kannattaa huollattaa keväällä, jos sitä käytetään jäähdytykseen, tai viimeistään syksyllä ennen lämmityskautta.

Urakoitsijoilta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

– Kevät on oiva aika asennuttaa aurinkopaneeleja, ja valmistautua ottamaan talteen ja hyötykäyttöön taivaalta lankeava valo. Aurinkopaneelit voivat tuottaa merkittävän osan vaikkapa omakotitalon sähköntarpeesta, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen asiantuntija Henrik Rousku sanoo.

Kesällä kannattaa ennakoivasti toteuttaa tiettyjä huoltoja ja tarkastuksia ennen syksyn sesonkia: esimerkiksi lämmitysjärjestelmän tarkastus ja huolto sekä tulisijan hormin nuohous.

– Kesällä ei vielä syksyn pimeitä iltoja mietitä, mutta ulkovalaistuksen asennuttaminen on syytä tehdä ajoissa. Sama koskee auton latauspistettä sekä lämmitystolppaa, Henrik Rousku sanoo.

Lehtien putoamisen sesonkiaikaan rännikaivot kannattaa puhdistaa vaikka päivittäin. Myös patterien termostaattien toimivuus ja säädöt tarkistetaan. Päivien pimetessä ja säiden viiletessä, lämmityksen kesäsulku avataan.

– Useimmille sopiva oleskelutilojen lämpötila on noin 21 astetta, makuutiloissa jopa hieman viileämpikin. Huonelämpötilan lasku yhdellä asteella tuottaa jopa 5 prosentin säästön energiakuluissa, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n LVI-asiantuntija Marko Kempas toteaa.

Kaamoksen aikaan kotona oleskellaan erityisen paljon. Silloin kannattaa huolehtia siitä, että pistorasioita on riittävästi koko perheen käyttöön niin, ettei tarvitse turvautua jatkojohtoihin. Talvi on otollista aikaa asennuttaa kodin toimivuutta lisäävää automaatiota. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa energiatehokkuuttakin parantavaa valaistuksen ohjausta esimeriksi liiketunnistimin.

– Vesikalusteet on hyvä tarkastaa aika ajoin. Pieni vuoto vaikkapa wc-pöntössä tai hanassa voi aiheuttaa vuodessa satojen eurojen lisälaskun. Vesikalusteet on hyvä vaihtaa ajoissa uusiin, energiaa ja kukkaroa säästäviin malleihin, Kempas sanoo. Kodin talotekniikassa on monia toimia, jotka kannattaa tehdä säännöllisesti läpi vuoden, esimerkiksi liesituulettimen suodattimien puhdistus ja uusiminen sekä lattiakaivojen ja vesilukkojen puhdistus. Osa toimista on helppo tehdä itsekin, mutta osa kannattaa suosiolla jättää talotekniikan ammattilaisille, LVI-TU toteaa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö. Liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on yli 1,4 miljardi euroa, ja ne työllistävät noin 7 900 henkilöä. LVI-TU on vahva erikoisurakointiliitto osana Rakennusteollisuus RT:tä. Lisätietoja www.lvi-tu.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. Lisätietoja www.stul.fi

Luokitukset

Talotekniikka

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...