Vaatehuolto ja kuraeteinen

 
  • Kirjoittaja(t): Heli Mäntylä, TTS tutkimus

Ihmisten elintavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä, eivätkä aiempien tarpeiden perusteella suunnitellut vaatehuoltotilat toimi. Pyykkiä pestään – varsinkin lapsiperheissä – useita kertoja viikossa. Ongelmia tuottaa erityisesti pyykin kuivaus. Monissa asunnoissa pyykin pesu ja kuivaus sekä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät toiminnot tehdään samassa tilassa, minkä vuoksi tilat ruuhkautuvat aamuisin ja iltaisin. Lisäksi pienessä tilassa kuivuva pyykki kostuu suihkussa käynnin vuoksi ja pitää siten yllä jatkuvasti korkeaa huoneilman kosteuspitoisuutta. On perusteltua suunnitella vaatehuoltohuone omaksi tilakseen.  Lisääntyneen pyykinpesun ohella perheissä harrastetaan enemmän, jolloin harrastusvaatteet ja -varusteet vaativat omat tilansa. Erillinen kuraeteinen on toimiva ratkaisu. Jos perheessä urheillaan paljon, kuraeteisen yhteyteen kannattaa sijoittaa harrastusvaatehuone.

Vaatehuoltohuone on tila, jossa vaatteet ja muut kodin tekstiilit pestään, kuivataan ja jälkikäsitellään. Lisäksi siellä säilytetään liinavaatteita ja mahdollisesti ommellaan. Vaatehuoltohuone kannattaa sijoittaa keittiön yhteyteen, jolloin ruokatalouden hoitoon liittyviä tehtäviä voidaan tehdä limittäin vaatehuoltoon liittyvien toimintojen kanssa. Vaatehuoltohuoneesta on hyvä olla yhteys ulos, jotta pyykkien kuljettaminen ulkokuivaukseen olisi mahdollisimman helppoa. Ulkokuivausta ja tuuletusta varten vaatehuollon sisäänkäynti kannattaa varustaa riittävän isolla katoksella.

Saunojan kannalta erillinen pukeutumistila saunaosaston yhteydessä toimii paremmin kuin vaatehuolto pukeutumistilana. Pukutilana voi toimia myös takkahuone tai työhuone.

Kuraeteinenon arkisäänkäynti, jossa sijaitsee tyhjennettävällä sakkaämpärillä varustettu lattia-allas ja harjapäinen suihku esimerkiksi saappaiden ja kotieläinten pesua varten. Usein tähän tilaan sijoitetaan myös kuivauskaappi ja naulakkotilaa. Harrastusvälineille ja varusteille voidaan suunnitella erillinen harrastusvaatehuone kuraeteisen yhteyteen. Kuraeteinen sijoitetaan keittiön tai pääsisäänkäynnin välittömään läheisyyteen. Siitä on hyvä olla yhteys myös vaatehuoltohuoneeseen ja wc-tilaan. Siivousvälineiden säilytykselle kuraeteinen on vaatehuoltotilaa parempi paikka. Reilu teräsallas toimii käsien pesupaikkana ja siivoojan vesipisteenä.

Kodinhoitohuone on yhdistetty vaatehuoltohuone ja kureteinen. Kodinhoitohuoneessakin toiminnot kannattaa suunnitella selkeästi erilleen. Kuraeteinen voidaan erottaa kodinhoitotilasta esimerkiksi muuratulla seinäkkeellä.

Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. vaatehuoltohuone tai kuraeteinen) (C2).

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...