Vaatehuolto ja kuraeteinen

 
 • Kirjoittaja(t): Tutkija Heli Mäntylä, TTS tutkimus

Ihmisten elintavat ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä, eivätkä aiempien tarpeiden perusteella suunnitellut vaatehuoltotilat toimi. Pyykkiä pestään – varsinkin lapsiperheissä – useita kertoja viikossa.

Ongelmia tuottaa erityisesti pyykin kuivaus. Monissa asunnoissa pyykin pesu ja kuivaus sekä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät toiminnot tehdään samassa tilassa, minkä vuoksi tilat ruuhkautuvat aamuisin ja iltaisin. Lisäksi pienessä tilassa kuivuva pyykki kostuu suihkussa käynnin vuoksi ja pitää siten yllä jatkuvasti korkeaa huoneilman kosteuspitoisuutta. On perusteltua suunnitella vaatehuoltohuone omaksi tilakseen.

Lisääntyneen pyykinpesun ohella perheissä harrastetaan enemmän, jolloin harrastusvaatteet ja -varusteet vaativat omat tilansa. Erillinen kuraeteinen on toimiva ratkaisu. Jos perheessä urheillaan paljon, kuraeteisen yhteyteen kannattaa sijoittaa harrastusvaatehuone.

Vaatehuoltohuone on tila, jossa vaatteet ja muut kodin tekstiilit pestään, kuivataan ja jälkikäsitellään. Lisäksi siellä säilytetään liinavaatteita ja mahdollisesti ommellaan. Vaatehuoltohuone kannattaa sijoittaa keittiön yhteyteen, jolloin ruokatalouden hoitoon liittyviä tehtäviä voidaan tehdä limittäin vaatehuoltoon liittyvien toimintojen kanssa. Vaatehuoltohuoneesta on hyvä olla yhteys ulos, jotta pyykkien kuljettaminen ulkokuivaukseen olisi mahdollisimman helppoa. Ulkokuivausta ja tuuletusta varten vaatehuollon sisäänkäynti kannattaa varustaa riittävän isolla katoksella.

Saunojan kannalta erillinen pukeutumistila saunaosaston yhteydessä toimii paremmin kuin vaatehuolto pukeutumistilana. Pukutilana voi toimia myös takkahuone tai työhuone.

Kuraeteinen on arkisäänkäynti, jossa sijaitsee tyhjennettävällä sakkaämpärillä varustettu lattia-allas ja harjapäinen suihku esimerkiksi saappaiden ja kotieläinten pesua varten. Usein tähän tilaan sijoitetaan myös kuivauskaappi ja naulakkotilaa. Harrastusvälineille ja varusteille voidaan suunnitella erillinen harrastusvaatehuone kuraeteisen yhteyteen. Kuraeteinen sijoitetaan keittiön tai pääsisäänkäynnin välittömään läheisyyteen. Siitä on hyvä olla yhteys myös vaatehuoltohuoneeseen ja wc-tilaan. Siivousvälineiden säilytykselle kuraeteinen on vaatehuoltotilaa parempi paikka. Reilu teräsallas toimii käsien pesupaikkana ja siivoojan vesipisteenä.

Kodinhoitohuone on yhdistetty vaatehuoltohuone ja kureteinen. Kodinhoitohuoneessakin toiminnot kannattaa suunnitella selkeästi erilleen. Kuraeteinen voidaan erottaa kodinhoitotilasta esimerkiksi muuratulla seinäkkeellä.

Märkätilatarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. vaatehuoltohuone tai kuraeteinen) (C2).

1. Vaatehuoltotilan ja kuraeteisen suunnitteluun vaikuttavat seikat

Vaatehuoltotilojen suunnittelu aloitetaan selvittämällä talouden tarpeet ja toiveet sekä kussakin tilassa tehtävät toiminnot. Monissa kerros- ja rivitalossa ainakin osa vaatehuoltoon liittyvistä toiminnoista voidaan tehdä taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Mitä lähempänä asuntoa yhteistilat ovat ja mitä paremmin varusteltuja ne ovat, sitä helpommin asukkaat voivat siirtää toimintoja pois asunnosta. Vaikka tavoitteena on vaatehuoltoon ja henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitettujen tilojen sijoittaminen omiin tiloihinsa, se ei erityisesti pienissä asunnoissa ole aina mahdollista. Samaan tilaan toimintoja sijoitettaessa on kuitenkin hyvä erottaa toiminnot omille alueilleen.

Neliömäinen vaatehuoltotila on toimiva. 7-10 neliötä on hyvä koko vaatehuoltotilalle, riippuen siitä, mitä toimintoja tilassa on. Kuraeteisellekin kannattaa varata riittävästi tilaa, koska usein siitä muodostuu talon käytetyin sisäänkäynti.

Suunnittelussa huomioitava

 • talouden koko
 • talouden ikärakenne
 • perheenjäsenten harrastukset
 • tilojen yhteys keittiöön tai pesutiloihin
 • pääasiallinen pyykinkuivausmenetelmä (koneellisesti ja/tai narulla/telineessä)
 • talouden pyykin jälkikäsittelyssä tarvittavat laitteet ja tilat
 • tarvitaanko tilavaraus ompelulle
 • siivouskomeron sijoituspaikka
 • rikkaimurien sijoituspaikat (esim. kuraeteiseen ja keittiöön)
 • missä säilytetään imuri tai keskuspölynimurin letku
 • samaan tilaan sijoitettavat muut toiminnot
 • onko talossa erillinen tekninen tila, jonne voidaan sijoittaa esim. lämminvesivaraaja ja vesimittari
 • halutaanko keskuspölynimuri ja sähkötaulu sijoittaa muualle kuin tekniseen tilaan
  •  merkitystä silloin, kun tekniseen tilaan on käynti ulkokautta
  • sähkötaulu ja keskuspölynimuri sopivat sijoitettavaksi vaatehuoltohuoneeseen, kuraeteiseen tai harrastusvälineiden säilytystilaan

Jotta peseytymistiloihin, kylpyhuoneisiin ja vaatehuoltotiloihin voidaan asentaa koukkuja, telineitä, tukikahvoja tai kohottautumislaitteita, tulee seinä ja kattorakenteiden olla riittävän kestäviä. Etukäteen suunnitellut paikat seiniin ja kattoon kiinnitettäville tavaroille estävät vesieristysten turhat rikkoutumiset ja mahdollistavat painavienkin esineiden kiinnityksen.

Märkätilojen rakentamiseen ja remontointiin on kiinnitetty viime aikoina erityistä huomiota ja samalla keskeiseksi tekijäksi on noussut työntekijöiden hyvä ammattitaito. VTT ylläpitää luetteloa sertifioiduista ja hyväksytyistä vedeneristysjärjestelmistä. Myös vedeneristäjille on olemassa oma henkilösertifiointi. Sertifikaatin saaneiden henkilöiden töitä seurataan.

2. Vaatehuollon toiminnot

Vaatehuollon toiminnot jakautuvat likapyykin säilytykseen, pyykin pesuun, pyykin kuivaukseen ja puhtaan pyykin jälkikäsittelyn.

Likapyykki säilytetään pyykinpesukoneen välittömässä läheisyydessä esimerkiksi vetokoreissa, jonne pyykki voidaan lajitella valmiiksi. Useimmiten pesukoneen sijoituspaikka ratkaisee sen, valitaanko edestä vai päältä täytettävä pesukone. Kotitalouksissa pyykki voidaan kuivata telineessä joko sisällä tai ulkona, tai koneellisesti sisällä. Koneellisia pyykinkuivausvaihtoehtoja ovat kuivausrumpu, kuivauskaappi ja kuivaava pesukone.

Pyykin jälkikäsittelyä varten tarvitaan työtasoa, silityslauta ja mahdollisesti mankeli, pyykkirullat tai silityskone. Työtasoa tarvitaan pyykin taitteluun. Silityslauta voi olla irrallinen tai kiinteästi kaapistoon sijoitettu. Säilytystilaa tarvitaan silitettävälle tai mankeloitavalle pyykille ja silitysvälineille. Riittävän tilavaan vaatehuoltohuoneeseen voidaan sijoittaa tilat myös puhtaan, jälkikäsitellyn pyykin säilytykselle sekä ompelulle. Sopiva ompelupöydän korkeus on 650–700 mm ja leveys vähintään 1200 mm.

Kylpyhuone ei ole hyvä paikka likapyykin säilytykseen, pyykinpesukoneelle tai pyykin kuivatukseen. Jotta pyykki kuivuisi tehokkaasti, pyykinkuivaustilan tulisi olla kuiva, lämmin ja hyvällä ilmanvaihdolla varustettu. Jos pyykkiä ei voida kuivata muualla kuin peseytymistilassa, voidaan pyykin kuivumista nopeuttaa pitämällä tila mahdollisimman kuivana. Seinien ja lattian kuivaaminen lastalla vähentää tilan kosteutta. Jos ilmanvaihdon tehokkuutta ei voi säätää tai se ei säädy tarpeita vastaavaksi, kosteutta voidaan poistaa kylpyhuoneeseen sijoitettavalla kuivauslaitteella.

Vaatehuoltotila kannattaa varustaa tangolla, jotta pyykit voi nostaa esimerkiksi rumpukuivauksen jälkeen hetkeksi hengähtämään henkarille. Tankoa voi käyttää myös sellaisten vaatteiden kuivaukseen, jotka eivät sovellu koneellisesti kuivattaviksi. Sille voi myös ripustaa silitetyt paidat.

3. Kuraeteisen toiminnot

Ulkoilu- ja harrastusvaatteiden puhdistukseen, kuivaukseen ja säilytykseen suunniteltu tila helpottaa päivittäisiä toimintoja erityisesti perheissä, joissa on pieniä lapsia, urheilijoita tai kotieläimiä. Kuraeteinen sijoitetaan sen sisäänkäynnin yhteyteen, josta lapset tulevat sisälle pihavaatteissaan ja aikuiset lenkkivaatteissaan. Myös koiran tassut tarvitsevat usein puhdistusta sisään tultaessa.

Kuraeteinen kannattaa varustaa lattialämmityksellä ja hyvällä ilmanvaihdolla, jotta käytöstä ja puhdistuksesta kostuneet vaatteet kuivuvat nopeasti. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu lattia-allas parantaa tilan toimivuutta. Altaan hanaan liitetään harjalla varustettu suihku. Jalkineista huuhdeltavat hiekka ja roskat valuvat huuhteluveden mukana altaassa olevaan sakkakoriin, josta ne on helppo poistaa irrottamalla koko kori ja tyhjentämällä se.

Kannattaa tarkistaa, että altaan päällä olevan säleritilän yläpinta ei ole liian sileä, jotta se ei ole märillä ja lumisilla keleillä liian liukas. Toisaalta ritilän päälle tulee voida astua myös paljain jaloin. Kumimaton ja metallin yhdistelmä toimii hyvin.

Kuivauskaappi vapauttaa kuivausrummun puhtaalle pyykille. Avoimissa korihyllyissä ulkojalkineet kuivuvat parhaiten. Kun kengille suunnitellaan riittävästi ja helposti tavoitettavaa säilytystilaa, ei muodostu kaaosta lattialle.

Kuraeteiseen tarvitaan lisäksi naulakkotilaa lasten haalareille ja pihatakeille. Pieniä lapsia varten olisi hyvä olla matalalla sijaitseva naulakko, jotta hekin ylettyisivät ripustamaan oman takkinsa naulakkoon. Myös istuin tarvitaan, jotta pieniä lapsia olisi helpompi pukea.

Harrastusvaatehuoneessa tarvitaan tanko- ja hyllytilaa vaatteille ja kasseille. Lisäksi tarvitaan 400 mm syvää hyllytilaa (esim. korihyllyt) erilaisille kengille ja suojakypärille, joita harrastaviin perheisiin kertyy runsaasti. Vaatteet ja kengät on syytä puhdistaa ja kuivata kuraeteisen puolella ennen niiden sijoittamista vaatehuoneeseen.

4. Turvallisuus

Tilojen turvallisuutta voidaan parantaa mm.

 • varaamalla riittävät työskentely- ja kulkutilat
 • suunnittelemalla ovien avautumissuunnat oikein
 • valitsemalla koneet, joissa on riittävän pitkät liitosjohdot
 • sijoittamalla koneet ja kalusteet käyttäjien pituuksien ja ulottuvuuksien mukaan
 • käyttämällä pesutornien asennuksissa erillistä asennuskehystä (pitää kuivausrummun paikallaan)
 • kiinnittämällä lattiatasosta ylös nostetut koneelliset kuivauslaitteet (esim. kuivauskaapit) seinään tai kalusteisiin
 • tekemällä märkiin ja kosteisiin tiloihin tarkoituksenmukaiset kosteuseristykset
 • valitsemalla tarkoituksenmukaiset pintamateriaalit (huom. lattia)
 • noudattamalla kosteiden ja märkien tilojen sähköturvallisuusmääräyksiä
 • sijoittamalla lapsiperheissä pesu-, puhdistus- ja hoitoaineet pois lasten ulottuvilta
 • suunnittelemalla hyvä valaistus
 • sijoittamalla lääkkeet lukolliseen lääkekaappiin

Vaatehuollon koneiden sijoitus- ja asennusvaatimukset

 

Sijoitus

Talotekniikka-vaatimukset

Pyykinpesuallas

- korkeus lattiasta 800-900 mm

- viereen kosteutta kestävää laskutasoa

- altaan syvyys käytön mukaan 150 –300 mm

- viemäröinti seinän viereen, käytetään tilaa säästävää vesilukkoa

- jos valitaan kosketusvapaa hana, tarvitaan hanalle pistorasia altaan alle

Pyykinpesukone

- lattiakaivolliseen tilaan

- lattialle

- luukun aukeamissuuntaa ei voi vaihtaa - aukeamissuunta otettava huomioon hankintatilanteessa

- korkeus otettava huomioon uusittaessa työpöytätason alle sijoitettavaa konetta

- neljällä säätöjalalla varustetut koneet helpompi asentaa suoraan

- oma viemäri tai viemäröinti kiinteästi pesualtaan vesilukkoon

- tarkista poistoletkun asennus käyttöohjeesta

- oma pistorasia

- sulkuhana altaan hanan yhteyteen tai erikseen

Kuivaus-rumpu

- lattialle, seinälle tai pesukoneen päälle asennuskehikolla

- luukun aukeamissuunta voidaan vaihtaa

- hyvä ilmanvaihto, riittävästi korvausilmaa

- oma pistorasia/oma sulake

- veden poisto joko viemäriin (otettava huomioon jo lvi-suunnitelmassa) tai koneessa olevaan säiliöön

Kuivauskaappi

- lattialle tai seinälle

- oven aukeamissuunta voidaan vaihtaa

 

- suositellaan liitettäväksi hormiin omalla liitoskappaleella

- oma pistorasia/oma sulake

- voi sijaita myös kuraeteisen puolella

Kuivaus-telineet

- vapaasti lattialle, seinien väliin, seinään

- vapaasti lattialle sijoitettavalle telineelle suunniteltava säilytys- ja käyttötila

- suunniteltava tukirakenteet seinään ja huolehdittava ettei jälkikäteen tehtävä asennus riko vedeneristystä

- mielellään lattiakaivollinen tila

- lattialämmitys ja hyvä ilmanvaihto

 

Kuivauslaite (Esteri Micro)

- vapaasti lattialle tai kiinnitys seinään

- oma pistorasia

- veden poisto lattiakaivoon

- lämpöpumpputoiminen, ei ilmanvaihtovaatimuksia

Mankeli

- työpöytätasolle tai kodinhoitokomeroon

- eteen tilaa 1200-2000 mm

- oma pistorasia

- hyvä valaistus

Silityslauta

- kiinteästi kalusteissa tai irrallinen lauta esim. komerokaapissa

- kalusteissa olevan laudan työskentelykorkeutta ei voi säätää, voi työskennellä istuen

- eteen tilaa 1200-2000 mm ja sivuille vähintään 700 mm

- pistorasia kätisyyden mukaan

- hyvä valaistus

 

Ompelu-kone

- säilytys pöytä tai komerokaapissa

- työskentelytason korkeus 650-700 mm

- työskentelytason leveys 1200-1600 mm

- sijoitetaan mielellään ikkunan eteen

- pistorasia työtason läheisyyteen, pöytätason yläpuolelle

- hyvä valaistus (esim. erillinen työpistevalaisin)

 

5. Kalusteiden mitoitus

Vaatehuoltotiloissa työtason korkeus valitaan pääasiallisen käyttäjän mittojen mukaan. Useimmille käyttäjille sopiva työpöytätason korkeus on 900 mm, mutta jos pääasiallinen käyttäjä on alle 165 cm, 850 mm korkea työtaso on yleensä sopivampi. Ompelutaso on hyvä olla korkeudeltaan 650-700 mm. Erikorkuiset työtasot vaatehuoltohuoneessa mahdollistavat työskentelyn sekä istuen että seisten. Korkeuden säätö tehdään kaapistojen säätöjalkojen avulla. 900 mm:n työtasokorkeutta käytettäessä sokkelin korkeus on 150 mm ja 850 mm:n työtasokorkeudella 100 mm. 

 

Pöytä- ja komerokaappien syvyys on yleensä 600 mm. Työpöydän ja seinäkaappien väliseksi etäisyydeksi suositellaan 400–500 mm. Korihyllyt sijoitetaan siten, että alin hylly on 400 mm työtason yläpuolella.

6. Kalusteiden toimivuus

Kaappien sisätilaratkaisut vaikuttavat oleellisesti tilan toimivuuteen. Ulosvedettävät kaappimekanismit helpottavat erityisesti kaappien takaosien käyttöä. Monet keittiössä käytettävät kalusteyksiköt soveltuvat sijoitettavaksi myös vaatehuoltohuoneeseen, mutta näiden lisäksi vaatehuoltotiloihin on saatavilla joitakin nimenomaan vaatehuoltoon ja vaatteiden säilytykseen tarkoitettuja kaappeja.

Pyykin taitteluun varatun työtason yläpuolelle soveltuvat avoimet korihyllyt, joita voidaan käyttää puhtaan, taitellun pyykin välivarastointiin. Hyvä vaihtoehto ovat myös kunkin perheenjäsenen henkilökohtaiset korit, jonne jokaisen puhdas pyykki taitellaan odottamaan kuljetusta makuuhuoneen yhteydessä oleviin vaatekomeroihin tai vaatehuoneisiin.

Vaatehuoltotilassa olevat kalusteet on hyvä asentaa putkijaloille, jolloin lattialle mahdollisesti tuleva vesi ei vahingoita kalusteita. Kalusteisiin voidaan asentaa irtosokkelit siivottavuuden helpottamiseksi.

Vaatehuollon säilytyskalusteet

leveys

käyttö

sijoitus

Pyykkikaappi

- pöytä- tai komerokaappi

- ” kippikaappi” tai korikomero

400-600 mm

- likapyykin säilytys

- pyykinpesuaineiden säilytys

- puhtaan, käsittelemättömän pyykin säilytys

- lähelle pyykinpesukonetta

- kiinnitettävä huomiota oven avautumissuuntaan

 

 

Silityslautakaappi

- ulosvedettävällä silityslaudalla ja hyllykaapilla varustettu

400 mm

- silitysraudan ja muiden silitystarvikkeiden säilytys

- ompelukoneen säilytys

- lähelle pistorasia ja valaisin

- otettava huomioon laudan avaamisen ja käytön vaatima tila

Liinavaatesäilytys

- hyllykomero

- korikomero

- korilaatikko

- korihylly

400-1000 mm

- liinavaatteiden, pyyhkeiden ja pöytäliinojen säilytys 

- sijoitus vaatehuoltotilaan tai makuuhuoneisiin

Siivouskomero

400-600 mm

- siivousaineiden, –tarvikkeiden ja -välineiden, mahdollisesti silityslaudan ja –tarvikkeiden säilytys

- sijoitus vaatehuoltotilaan, eteiseen, kuraeteiseen tai tuulikaappiin

 

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...