Vain kuiva puu palaa tehokkaasti

 

Jos oma talo tai kiinteistö lämpiää puupolttoaineella, nyt viimeistään pitäisi tarkistaa, että kaikki on talven pitkiä pakkaskelejä varten kunnossa. Hyvä, kuiva polttoaine ja laitteiden säännöllinen huolto sekä puun asianmukainen säilyttäminen hyvässä puuvajassa takaavat taloudellisen ja energiatehokkaan lämmityksen.

Suomessa on käytössä yli 220 000 kiinteistön biokattilaa ja pientaloissa reilusti yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Kattiloiden ja tulisijojen käytön tehokkuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi käyttötavoilla ja polttoaineen laadulla.

– Puun käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudullakin. Puun säilyttämisessä sen sijaan on parannettavaa: vain kolmasosalla pientaloista on puuvaja ja moni säilyttää polttopuunsa räystäiden tai pressujen alla tai liian umpinaisissa vajoissa, osa jopa ilman mitään suojaa, sanoo Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty.

Oikea säilytystapa vaikuttaa suoraan puupolttoaineen laatuun. Polttopuita ei kannata säilyttää maassa tai tiiviisti peitettynä, koska ne kastuvat ja homehtuvat. Liian kostean puun polttaminen heikentää myös hengitysilman laatua. On muistettava kuivattaa puuta riittävän kauan. Varastointi on järjestettävä niin, että ilma pääsee kiertämään klapien lomitse.

Vain kuiva puu palaa tehokkaastiKuvituskuva. Lähde: Pixabay / Otávio Trinck Huolto on tärkeää

Kuiva ja puhdas polttoaine on puun poltossa ensisijaista, olipa kyse hake- tai pilkekattilasta tai tulisijasta. Mutta myös oikeat säädöt ja laitteiston huolto ovat tärkeitä.

Biokattiloista aika monet ovat vanhoja, ja niiden hyötysuhde voi olla huono. Sellaisessa tapauksessa myös laitteiston vaihtamisen taloudellisuutta on syytä pohtia. Ulkolämpötilan mukaan menoveden lämpötilaa säätävä ohjausautomatiikka tuo myös nopeasti säästöjä.

Kattiloiden varolaitteiden ja mahdollisen termostaatin toiminta on näin syksyllä hyvä tarkistaa ja pitää lämmityskauden aikana lämmönvaihtopinnat puhtaina.

– Kattilan tarkastuksen voi tilata asennusyritykseltä. Sellaisen voi etsiä esimerkiksi Lämmitysenergiayhdistyksen kautta. Kiinteällä polttoaineella toimivan kattilan puhdistus kannattaa tehdä useamman kerran vuodessa, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Silloin tulipinnat pysyvät puhtaina ja kattilan hyötysuhde on mahdollisimman korkea, Tuohiniitty selittää.

Kun tulipinnat ovat puhtaat, myös päästöt ovat silloin pienemmät.

– Kiinteällä polttoaineella toimivan tulisijan ja kattilan hormi pitää nuohousasetuksen mukaan nuohouttaa kerran vuodessa ammattitutkinnon suorittaneella nuohoojalla.

Biokattilaneuvonta liittyy Kutteri-sopimukseen, jonka alan järjestöt ja yritykset ovat solmineet ympäristöministeriön kanssa. Bioenergia ry vastaa sopimuksen ja siihen liittyvän ohjelman toimeenpanosta ja kehittää sitä yhteistyössä muiden sopimusosapuolten kanssa. Biokattilaneuvonta, jossa opastetaan kattilan omistajia käyttämään lämmityslaitteitaan viisaasti, on osa Kutteri-ohjelmaa. Neuvontaa ja siihen liittyviä tutkimuksia toteuttamassa on mukana yhdistyksiä, alan oppilaitoksia ja yrityksiä.

Tutustu biokattiloiden tehokkaaseen käyttöön: www.tehokkaastipuulla.fi.

Katso video, miten perinteinen tulisija sytytetään oikein:

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...