Vanhan talon energiaremontti säästää käyttökuluja
18 6 2019
1960-luvun omakotitalon talotekniikka uusittiin täysin mittavassa remontissa. Lämmön lähteenä on nyt öljyn sijaan maalämpö, jota varten poratut kaivot tuottavat kesäisin myös maakylmää. Viiden kilowatin tehoisten aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä riittää myös myyntiin.
Jokisen perheen talo Tampereella on hyvä esimerkki rakennusaikakautensa modernista arkkitehtuurista. Sisustusarkkitehti Reijo Ojanen, joka suunnitteli talon perheelleen vuonna 1963, oli vankkumaton funktionalismin kannattaja. Mies inhosi turhaa tilaa ja suosi harkittua vähäeleisyyttä.
Kun Jokiset vuonna 2014 tekivät talokaupat arkkitehti Ojasen kanssa, oli talo lähes syntymäasussaan. Vuosien saatossa oli tehty vain pieniä, tarpeenmukaisia korjauksia ja muutoksia.
Jokiset halusivat kunnioittavat rakennusaikakauden henkeä ja hyvää suunnittelua, mutta parantaa samalla asumismukavuutta uusimalla koko talotekniikan ja tekemällä järjestelmästä mahdollisimman energiatehokkaan. Hankinnat paloiteltiin osiin ja järjestelmää on kasvatettu tarpeen mukaan.
Pattereista vesikiertoiseen lattialämmitykseen
Talossa on lämmitettäviä neliöitä 250 mukaan lukien autotalli. Jussi Jokisen mukaan päätös maalämpöön siirtymisestä oli itsestään selvä näin isossa talossa, etenkin, kun energian hintojen nousu oli tuolloin jo tiedossa.
– Halusimme modernin talotekniikan ja samalla mahdollistaa ison talon ylläpitämisen mahdollisimman pienillä lämmityskustannuksilla, Jokinen sanoo.
Maalämmön hyötysuhde on parempi, kun lämpö jaetaan vesikiertoisen lattialämmityksen kautta.
Kahden kerroksen lattiat purettiin betonille ja patterikiertoinen öljylämmitys vaihdettiin vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Lattiat työstettiin kipsivalulla, joka tasoittuu itsekseen, kuivaa nopeasti eikä vaadi hiontaa.
Jussi huolehti itse purkamisen ja perheen hyvä ystävä oli remontin pääurakoitsijana. LVI-suunnittelusta ja IV-töistä vastasi Isännöinti ja kiinteistötekniikka Oy Vammalasta.
Samalla uusittiin viemärit, käyttövesiputkisto, suurin osa sähköistä sekä muutettiin painovoimainen ilmanvaihto koneelliseksi. Myös talon ikkunoita on vaihdettu tiiviimpiin muutamassa eri vaiheessa. Olohuoneen isot ikkunat valmisti puuseppä, jotta ikkunarivistön ulkonäkö vastaisi alkuperäisiä ikkunoita.
Remontti luotettavan putkimiehen käsiin
Ilmastointi toteutettiin energiataloudellisista syistä. Tuttu LVI-suunnittelija suunnitteli ilmastoinnin ja maalämpöpiiriputkiston sekä hankki työmaalle putkimiehen. Hänen kauttaan Jokiset hankkivat myös ilmanvaihtokoneen sekä vesi- ja bufferivaraajan. Koneiden sijoittaminen ja ilmanvaihtoputkistojen vetäminen on saneerauskohteessa haastavampaa kuin uudiskohteessa.
– Mietin remonttia tehdessä itsekin paljon ilmanvaihdon läpivientejä, jotta putket saatiin kuljetettua rakenteissa mahdollisimman huomaamattomasti. Tuloilmaputki on sijoitettu keittiön kalusteiden taakse, mutta poistoilmaputket ovat osaksi näkyvissä lasten makuuhuoneissa ja keittiössä.
Järjestelmiä ei kilpailutettu, ainoastaan maalämmön porauksen hintaa kysyttiin muutamasta paikasta.
– Minulle tärkeintä oli, että putkimiehenä oli luotettu mies, joka tiesi mitä tekee.

Lämpöä ja viilennystä samoista kaivoista
Kaksi maalämpökaivoa sijaitsee talon yläpihalla laatoituksen alla. Kaivojen yhteissyvyys on noin 240 metriä, josta aktiivisyvyyttä 200 metriä. Maalämmön urakkarajaksi määritettiin poraus ja keruuputkiston veto tekniseen tilaan, oma putkimies viimeisteli sisäpuolen asennukset.
– Maalämmön poraus ja putkistojen veto ei mennyt aivan ongelmitta. Ensimmäinen kaivo sortui, putkistoja piti hieman uudelleenasentaa ja vuotavaa liitosta korjailla jälkikäteen, mikä vaati kaivojen kaivamisen esiin. Alkuhankaluuksien jälkeen järjestelmä on toiminut hienosti, Jussi kertoo.
Maasta tuleva lämpö on noin 10-asteista ennen lämmitystä. Maalämmön asennuksen yhteydessä tehtiin varaus myös maakylmälle. Talon eteiseen sijoitettu puhallinkonvektori kytkettiin toimintaan hellekesänä 2018, jolloin viilennyksen tarve oli ilmeinen. Maalämpöneste kiertää eristetyissä putkissa teknisen tilan kautta omana kiertona. Lämpimillä ilmoilla maalämpöneste kiertää sekä ilmanvaihtokoneessa viilentäen tuloilmaa muutaman asteen että puhallinkonvektorille, joka puhaltaa sisätiloihin viileää ilmaa. Kondenssiveden vuoksi järjestelmä vaatii myös putkiliitännän.
Lisäkustannusta maakylmän asennuksesta tuli muutaman tonnin verran.
– Maakylmän käyttö omakotitalossa on harvinaisempaa todennäköisesti juuri siksi, että sen asentaminen jälkikäteen on hankalaa. Remontoija valitsee luultavimmin viilentämään edukkaamman ilmalämpöpumpun, Jussi arvelee.
Sähköntuotantoa omasta takaa
Maksimiteholtaan viiden kilowatin aurinkopaneelit talon katolle asennettiin tammikuussa 2018.
Ylimääräinen sähkö myydään sähköyhtiölle. Finnwind Oy:n toimittamat aurinkopaneelit maksoivat noin 8500 euroa avaimet käteen toimituksena. Ilmastoteon lisäksi aurinkopaneelit ja maalämpöpumppu ovat perheelle myös kuukausikulutusta pienentävä investointi.
– Kesällä aurinkopaneelit tiputtivat kokonaissähkönkulutuksen puoleen. Varsinainen myyntituotto on pientä, koska sähkön ostohinta on niin alhainen. Käytännössä suurin hyöty tulee aina oman ostetun sähkön pienenemisestä, Jussi kertoo.
Sijoitetun pääoman tuotto on noin neljä prosenttia.
– Talon kiinteä sähkönkulutus, kuten ilmanvaihto ja vesikiertopumput, pyörivät myös yöllä, joten toistaiseksi sähkölaitos laittaa myös meille päin laskua, joka on kesällä noin 50 euroa ja talvella 150–200 euron välillä kuukaudessa.
Anturit keräävät tietoa
Jussi seuraa talotekniikan toimintaa mielenkiinnolla. Maalämpö on ollut alkuvaikeuksien jälkeen varmatoiminen lämmönlähde, jonka energiasäästö on merkittävä.
Eri puolille taloa on sijoitettu sensoreita, jotka keräävät kännykkäsovellukseen tietoa tilojen lämpötilasta. Etenkin talvella talossa on hyvin tasainen lämpötila. Huonelämpötila on 20–21 astetta, ja lattialämmitys tekee siitä mukavan tuntuisen.
Talon remonttikustannukset ylsivät 120 000 euroon. Summa sisältää täysin uusitun talotekniikan lisäksi maa-alueiden muokkaukset, salaojat, ulkopuoliset lämmöneristykset, bitumieristeet, uudet ikkunat, pintamateriaalit ja kiintokalusteet.
– Remontin taustalla sekä energiansäästö sekä talon hyvä ja turvallinen toiminta. Tekniikkansa puolesta vanha talo on nyt uusi, Jussi toteaa.
Lopputulos on toimiva, vaikka jotkut asiat olisi Jussin mukaan voinutkin tehdä toisin. Kokonaisurakakka ilmanvaihdosta ja maalämmöstä kaikkine asennuksineen olisi voinut olla hyvä ratkaisu, sillä putkimiehen kustannukset olivat tässä remontissa isot.
– Toisaalta tämä on erikoisviritelty kokonaisuus, jollaista ei myydä avaimet käteen toimituksena, hän toteaa.
Järjestelmä on toiminut suurimmaksi osaksi hyvin, eikä siihen ole tarvinnut puuttua kuin remonttien yhteydessä. Kesällä vesikiertoinen lattialämmitys asennettiin myös autotalliin. Tässä yhteydessä
lämmityksen vesikiertoa ilmattiin ja täytettiin.
Teksti: Anne Korkala
Kuva: Ari Korkala
18 6 2019
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
Tervasaaren aitta on myyty ravintolaksi 335 000 eurolla
Helsingin kaupunki on myynyt Kruununhaan edustalla sijaitsevan Tervasaaren aitan Kidvekkeli Oy:lle ja Korpi Capital Oy:lle. Aitta myytiin ravintola- ja kahvilakäyttöön. Aitasta saatiin 20 tarjousta.
-
Finlandia-talon julkisivumarmoria myytävänä
Finlandia-talon vanhojen julkisivumarmoreiden purku on alkanut ja kaupunkilaisilla on mahdollisuus ostaa itselleen kappale historiaa, kun 1000 neliömetriä kokonaisena purettuja laattoja, noin 600 kappaletta, on nyt myynnissä. Noin 6000 neliömetriä Finl...
-
TUOTEUUTUUS: Velux: Aurinkoenergialla toimiva 3 in 1 -kattoikkuna
Velux tuo markkinoille aurinkoenergialla toimivan uuden 3 in 1 -kattoikkunan. Ikkunan automaattinen sadetunnistin sulkee ikkunan havaitessaan sadetta. Ikkunaa voi ohjata kaikilla Veluxin älykotiratkaisuilla, kuten Velux App Control -sovelluksella tai l...
-
Museovirastolta avustuksia maailmanperintökohteiden hoitoon
Suomen maailmanperintökohteiden restaurointi-, hoito- ja korjaustoimenpiteisiin Raumalla, Verlassa ja Suomenlinnassa on myönnetty avustusta yhteensä 238 000 euroa.
-
TUOTEUUTUUS: Geberit: Sivuliitännällinen CleanLine-kaivo
Geberit CleanLine -suihkukourujen uutuus on sivuliitännällinen kaivoelementti. Uutuuden avulla on mahdollista yhdistää esimerkiksi saunan kuivakaivo samaan viemäröintiin suihkun kanssa. Yhden kaivoelementin kapasiteetti on suunniteltu yhden suihkun vie...
-
Kiinteistönvälittäjät: Vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkasta
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelussa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 18 179 myytyä asuntoa, eli 13 % enemmän kuin vuonna 2019 mutta vähemmän kuin viime vuonna.
-
Naantalin asuntomessualueelle tulee saunarivitalo
Asuntomessujen ranta-alueelle rakennetaan saunarivitalo, jossa on neljä piensaunaa ja oma uintilaituri. Saunaan voi hankkia osakkuuden tai koko saunan voi ostaa omakseen.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...