Väriä, viimeistelemättömyyttä ja elämän makua

 
TEKSTI: SUSANNA BJÖRKLUND
KUVAT: VALMISTAJAT

Frankfurtin Heimtextil-messuilla esiteltiin tekstiilien trendejä hyvinvointiteeman kautta: nyt nautitaan väreistä ja käsin kosketeltavan pehmeistä materiaaleista. Hannoverin Domotex lattiapintamessuilla valokeilaan nousivat parkettilattiat ja yksilölliset matot.

Skandinaavinen vaalean neutraali sisustustyyli on väistymässä: Heimtextil-kangasmessuilla Frankfurtissa nähtiin runsaasti herkullisia värejä, rohkeita kuoseja ja rikkaita pintastruktuureita.

Heimtextilin kansainvälinen trendipaneeli valitsee yhdessä kunkin vuoden trendit. Tällä kertaa teemana oli hyvinvointi.

Materiaalien laatuun, myrkyttömiin tuotantoprosesseihin, värjäyksiin ja valmistusprosessien vastuullisuuteen sekä eettisyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Ne vaikuttavat kaikkien hyvinvointiin, kuten myös esteettinen koti, jossa on pehmeitä materiaaleja, mieluisia värejä ja pintoja.

Kiireisen elämäntyylin ja turbulenttisten aikojen keskellä kodin merkitys kasvaa turvasatamana, jossa voi rentoutua ja hiljentyä.

Hyvinvoinnin monta puolta

Heimtextil esitteli hulppeassa trendinäyttelyssään neljä teemaa, jotka linkittyvät ihmisen hyvinvointiin; tarvitsemme näitä kaikkia voidaksemme optimaalisen hyvin.

Protect eli suojeluteema nostaa tarpeen saada olla tavoittamattomissa ja hiljentyä. Materiaalit ovat pumpulisen pehmeitä koskettaa.

Väriskaala on harmoninen, toisaalta vaalea ja hillitty, toisaalta mukana on neutraalia tummanharmaata ja mustaa.

Energise eli energisointi-teemassa urheilu inspiroi muotia ja sisustusta. Kaipaamme elämään myös aktiivisuutta, energiaa ja vauhtia.

Kankaat ovat kiiltäviä, ja valoa heijastavia. Värikartta hohtaa sateenkaaren sävyissä päävärejä sekä fuksian ja korallin sävyjä.

Nourish eli ravitsemisteema yhdistää luonnon ja virtuaalimaailman. Kaipaamme vihreyttä ja luonnonkuituja kaupunkimaailman keskelle.

Materiaalit ovat luonnonmukaisia ja muodot orgaanisia. Väreissä hehkuu vihreiden eri sävyjä, puuteri ja punertavan saven sävyt.

Enrich eli rikastus on teemoista ylellisin. Ripaus luksusta tuo hyvää mieltä. Materiaaleissa näkyy käden jälki.

Teknisen oloisissa kankaissa on usein mineraalimaisia, öljymäisiä painokuoseja ja värityksiä.

Väriskaalassa metallinhohtoa, kultaa ja messinkiä, viininpunaista ja tummansinistä.

Muodin mukaan

Osa sisustustekstiilien trendeistä tulee suoraan muotimaailmasta.

1970-luvun vaikutteet muodissa ovat tehneet sileästä sametista ajankohtaisen materiaalin. Pitsimäiset nauhoista tehdyt verhot näyttivät uudelta.

Erilaisia värikkäitä kuoseja yhdistellään ronskisti. Tekstiileillä on helppo päivittää kodin sisustus tähän päivään.

Rouheus näkyy tapeteissakin. Élitisin tapetit ovat ylellisiä ja aina ajassa kiinni. Épure-malliston tapetit yhdistävät käsintehtyä ja teollista.

Tapeteissa näkyy revittyreunaisia pahvinkaistaleita. Metallinhohto kankaissa on vastatrendikäsin tehdyille.

Parketti on palannut

Hannoverin Domotex-messut esittelevät lattiapintojen parhaimmistoa sekä mattoja. Tarjolla on entistä ekologisempia materiaaleja, viimeistelyitä sekä liimoja. Quickstepillä on täysin vedenpitävä laminaattilattia, jonka voi asentaa kylpyhuoneeseen.

Lankkuparketti on ollut suosittua pitkään etenkin skandinaavisen vaaleana ja anonyyminä. Kankaista tutut erikoiset pinnat, ja kuosit ovat siirtymässä myös lattioihin. Rinnalle tulee variaatioita, tummia sävyjä, täysin mattaa tai kiiltävää pintakäsittelyä, valmiiksi kulutetun oloisia pintoja ja jopa erilaisia kuoseja. Pergolla on mattamusta lankkuparketti, joka on saanut inspiraationsa karrelle poltetusta puusta.

Perinteinen parketti tuntuu vaihteeksi taas hyvältä. Upo Kährsin Chevron-viistoparketti tuo mieleen vanhan pariisilaisasunnon. Muutamalla valmistajalla kuten Mafilla on epätasaisen villi, kulutettu parketti, joka ei varmaankaan tunnu kovin mukavalta ilman kenkiä. Mafilla on myös skottiruudullinen lankkuparketti mallistossaan, yllättävän kaunis ja hillitty. Espanjalainen huippusuunnittelija Patricia Urquiola on suunnitellut Listone Giordanolle erikoisen muotoisista paloista koostuvan Bisquit-parketin, jonka voi koota monella eri tavalla.

Terasseille on myös valinnanvaraa. iDeckillä on bambusta tehty terassilankku, joka on helppo klikata kasaan yhdellä avaimella. Terasseista näkyi myös värikkäitä versioita, jotka olivat valmistettu kierrätetystä puukomposiitista. Miksei terassi voisi olla vaikka raidallinen?

Matolla on suuri merkitys

Matot valitaan koteihin tyypillisesti liian sävy sävyyn muun sisustuksen kanssa. Lopputuloksesta tulee helposti tylsä ja hieman tunkkainen. Näyttävä matto antaa ryhtiä ja toimii parhaimmillaan taideteoksen tavoin kotona. Saksalainen ylellisiä mattoja valmistava Rug Star on kuvannut uusimmat näyttävät mattonsa ystävien ja tuttujen kodeissa mainoskuvausten sijaan. Kuvista näkee, miten iso merkitys matolla voi olla.

Ajankohtaisimmissa matoissa on epäsymmetrisyyttä, eripituisia lankoja ja paljon pintastruktuuria, kuten Aykon matoissa. Toisaalta kelim-tyyliset matot ovat edelleen klassisia ja ajankohtaisia.

Yhden maton solmimiseen saattaa mennä 8–10 kuukautta kolmelta ihmiseltä. Jaipurilla oli hauska Project Error -matto, jossa näkyy virheitä, kun kolme kutojaa olivat eri mieltä ja kutoivat mattoa itsepäisesti oman päänsä mukaan.

Matosta tuli todella kaunis. Virheellisestä tuleekin omintakeinen ja täydellinen. Mallistossa on muitakin mattoja, joissa näkyy ihmisen jälki. Liian täydellinen lopputulos on usein myös hengetön ja kylmä. Siksi se vääräntyylinen isoäidiltä peritty lipasto, voi olla hyvä lisä sisustukseen.

Elämänmaku ja yksilöllisyys ovat isoja trendejä, jotka näkyvät myös sisustamisessa.

Väriä, viimeistelemättömyyttä ja elämän makuaKuva: FISCHBACHER CUSION

Luokitukset

Sisustaminen

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...