Vastuulliseen jouluun kuuluu jätteiden lajittelu oikein

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna. Alumiinivuoat ja tuikkukynttilöiden kuoret kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit ja rikkinäiset joulukoristeet laitetaan sekajäteastiaan, rikkinäiset jouluvalot sähkölaitekeräykseen. Ruokajäte kuuluu biojäteastioihin.

Vastuulliseen jouluun kuuluu jätteiden lajittelu oikeinKuva: congerdesign, Pixabay

– Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, HSY:n projektipäällikkö Minna Partti kertoo.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat kuuluvat sähkölaitekeräykseen, eivät sekajätteeseen.

– Konvehtirasioiden suklaista nautitaan lähes jokaisessa kodissa jouluna. Rasian pahvinen kuori tulee laittaa kartongin keräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin, Partti sanoo.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, kun asukkaat tilaavat tavaraa verkkokaupasta ja paketoivat lahjojaan. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Pakkauslaatikot kannattaa litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Jos uutenavuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt lyijylliset tinat pitää viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin. Uudet, tänä vuonna ostetut lyijyttömät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi vähentää hankkimalla jouluruokia kohtuudella. Jos joulun ruokia jää yli, niitä voi soveltaa uusiksi aterioiksi.

– Ruokajätettä syntyy todennäköisesti jonkin verran, jolloin on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan. Jos et käytä kinkunrasvaa ruoanlaitossa, laita rasva hyytyneenä biojätteeseen. Biojätteestä tuotetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa biokaasua ja kompostimultaa, kertoo Partti.

Mikään ruokajäte eikä kinkusta, kalkkunasta ja kalasta jäävä ylijäämärasva kuulu wc-pyttyyn, sillä viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. Jos kiinteistössä ei vielä ole erillistä biojäteastiaa, nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen tai viedä erilliseen, joidenkin kauppojen yhteydessä olevaan keräystempaukseen.

Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun löytyy sivulta hsy.fi/joulu.

Luokitukset

Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...