Vesi- ja viemärisuunnittelu

 
  • Kirjoittaja(t):

Rakentamisen yhteydessä suoritettavat vesi- ja viemäriasennustyöt ovat luvanvaraisia töitä. Luvanvaraisuus tarkoittaa sitä, että kunnan viranomaisille on esitettävä hyväksyttäväksi vesi- ja viemärilaitteistosuunnitelmat. Näistä suunnitelmista käytetään nimeä kvv-suunnitelmat.

Suunnitteluvaiheessa luodaan perusta putkiston moitteettomalle toiminnalle ja LVI -suunnittelijan tulisikin aina valita eri materiaalivaihtoehdoista kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivimmat. Tällöin on otettava huomioon esimerkiksi veden syövyttävyysominaisuudet. Jos vesi otetaan omasta kaivosta, on vesianalyysin teettäminen lähes aina välttämätöntä. Varsin monesti kaivovesi on kupariputkia syövyttävää. Sen sijaan kunnallistekniikkaan liityttäessä analyysi ei ole tarpeen, koska vesilaitoksilla käsitelty vesi on yleensä hyvälaatuista.

Kalusteiksi suunnittelija valitsee kuhunkin paikkaan rakennuttajan toivomusten perusteella käyttöpaikan vaatimukset ja määräykset täyttävät kalusteet.

Vesijohtoputkina käytetään kupari- tai muoviputkia. Viemäriputkina käytetään yleensä muoviputkia. Valurautaputkia käytetään silloin kun se on ääni- tai paloteknisistä syistä tarkoituksenmukaista. Rakennuksen ulkopuoliset viemärit tehdään yleensä samasta materiaalista kuin rakennuksessakin.

Rakennuksen suunnittelulla vaikutetaan merkittävällä tavalla myös kvv -suunnitteluun. Tilojen toimivuus ja kvv -suunnittelu liittyvät hyvinkin läheisesti toisiinsa, jolloin lvi -suunnittelijan asiantuntemusta on hyvä kuulla jo rakennuksen suunnittelun alkuvaiheessa.

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...