Vesikattoa on tarkkailtava ja huollettava

 

Vesikatto vaatii huoltoa ja tarkkailua kahdesti vuodessa; keväällä ja syksyllä. Eniten taloa kuluttava aika on syksystä kevääseen eli lehtien putoamisesta jäiden lähtöön. Useimmiten vuodot paljastuvat syyssateiden ja talven loskakelien aikaan, tai keväällä lumien sulaessa.

Vesikattoa on tarkkailtava ja huollettava

Kaikki katot on syytä puhdistaa säännöllisesti. Talvella lumi ja lumityöt saattavat vaurioittaa katetta. Lumiesteiden, tikkaiden, kulkusiltojen ja muiden kattovarusteiden kunto tarkistetaan, vesikourut puhdistetaan sekä niiden kaatosuunta ja kiinnitykset varmistetaan. Syöksytorvien kautta valuvat vedet johdetaan pois rakennuksen vierestä sadevesiverkostoon, avo-ohjaan tai vähintään kolmen metrin etäisyydelle rakennuksesta maastoon.

Jyrkillä katoilla huoltotoimien tekeminen edellyttää asianmukaiset turvavarusteet sekä oikean asenteen turvallisuuteen.

Tiilikatto puhdistuu painepesurilla

Pientalon katon katemateriaalina yleisimpiä ovat betonikattotiili, erilaiset peltikatteet sekä bitumikatteet.

Tiilikatto voidaan puhdistaa kovalla harjalla tai painepesurilla. Tiilikaton rikkoutuneiden tiilten vaihtaminen ei ole kovinkaan vaikeaa. Kattotiiliä vaihdettaessa kannattaa tarkistaa silmämääräisesti aluskatteen ja puurakenteen kunto. Tiilikaton alkuperäisen kaltaisen värin voi palauttaa maalaamalla katon siihen tarkoitetuilla tuotteilla.

Peltikattoa ei saa päästää ruostumaan, vaan se on maalattava riittävän usein. Peltikatteen huoltomaalauksessa on tärkeää puhdistaa pinnat huolellisesti ja valita oikea pintakäsittely. Saumattujen peltikattojen korjaaminen ja uusiminen on teetettävä ammattipeltisepällä.

Profiilipeltikatteissa löystyneet kiinnikkeet, kuten kateruuvit ja kumiprikkanaulat aiheuttavat toisinaan vuotoja. Tällöin vanhat kiinnikkeet joudutaan vaihtamaan uusiin tai kiristämään vanhoja. Muovipinnoitetut peltikatot voidaan huoltomaalata.  Jos pinnoite on irti laajalta alueelta, suositellaan koko katemateriaalin vaihtoa uuteen.

Bitumikatteen puhdistus varoen

Bitumikatteista puhdistetaan roskat varoen rikkomasta katetta. Bitumi pehmenee lämpimässä, joten helteillä on varottava kulkemasta katolla. Lumen poisto talvella on tehtävä varovasti.

Tasakattotaloissa on yleensä bituminen vesikate ja hyvin loiva kaato kattokaivoon. Siksi kattokaivojen toiminta on tarkistettava säännöllisesti. Lammikoita ei saa päästä syntymään, sillä erityisesti jäätyessään vesi voi vaurioittaa kattoa. Lumen sulamista vedeksi ja jäätymistä räystäällä voidaan ehkäistä yläpohjan riittävällä lämmöneristeellä ja ilmatiiviydellä sekä tuuletusvälillä vesikaton ja yläpohjan lämmöneristeen välissä. Ongelmien ilmetessä asiantuntija tekee korjaustarveselvityksen ja määrittää tarvittavat toimenpiteet.

Vesikaton korjaustarpeesta kertoo yleensä vuoto. Vesivuoto voi olla paikallinen, jolloin pienehkö korjaus vuotokohdassa, esimerkiksi kaivon ympärillä riittää. Reiät voi ehkä paikallistaa katsomalla katetta kirkkaalla säällä ullakolta alapuolelta. Lisäksi pitkäaikainen vuoto aiheuttaa aina valumajälkiä. Aluskate kerää vedet ja valuttaa ne räystään tuntumaan, joten vuotokohtien paikallistaminen voi olla hankalaa. 

Teksti: Korjaustieto.fi

Kuva: Vastavalo

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...