Vinyyliverhouksella huoleton ulkoseinäpinnoite

 
  • Kirjoittaja(t): Jari Peltoranta

Maailmalla yleinen vinyyliverhous on alkanut nopeasti yleistyä julkisivumateriaalina myös suomalaisessa pientalorakentamisessa. Syynä tähän on erityisesti materiaalin helppohoitoisuus ja kestävyys. Vinyyliverhous ei tarvitse asennuksen jälkeen pesua kummempaa huoltoa, eikä se halkeile, hilseile tai lohkeile itsestään.

 

Vinyyliverhous on useimmiten valmistettu läpivärjätystä polyvinyylikloridista eli PVC-muovista. Kun PVC lämpölaajenee, se laajenee kokonaan. Pinnassa ei ole irtoavaa pinnoitetta kuten monissa muissa materiaaleissa joissa on yhdistetty useampia materiaaleja toisiinsa. PVC on Suomessa paljon käytetty rakennusmateriaali, jota käytetään esimerkiksi viemäriverkostossa tai muissa pitkäaikaista kestävyyttä vaativissa kohteissa.

Suomessa tarjolla olevat vinyylipaneelit on yleensä valmistettu joko Pohjois-Amerikassa, Aasiassa taipohjoisamerikkalaisten emoyhtiöiden eurooppalaisissa tytäryrityksissä.

Erittäin kestävä ja helppohoitoinen

Vinyyliverhous kestää kosteutta, ei homehdu eikä tarvitse maalausta. Pinta haalistuu vuosikymmenten aikana vain aavistuksen verran riippuen tuotteen valmistustekniikasta ja UV-suojauksen määrästä.  Silloin kun UV-suojaus on tuotteessa hyvä, vähäinen haalistuminen tapahtuu tasaisesti, jolloin silmäänpistäviä värieroja ei ole vuosikymmentenkään jälkeen.

Kanadassa valmistettu vinyylilevy on tehty Suomen kaltaisiin olosuhteisiin, joten se on turvallinen valinta. Kanadassa valmistetuilla levyillä on erikoisvaatimuksena se, että niiden täytyy täyttää sikäläinen CCMC-standardi, joka vaatii levyltä myös iskunkestävyyttä pakkasella. Tämä on Suomen oloissa tärkeä vaatimus.

Vinyylilevyt ovat paloturvallisia. Niiden syttyvyys on heikko puuhun verrattuna eikä kova PVC pala yksinään. Se syttyy, kun siihen kohdistetaan voimakas liekki, mutta sammuu nopeasti, kun liekki poistetaan.

Helppo asentaa

Rakennusfysikaalisesti vinyyliverhous toimii samalla tavoin kuin teräsohutlevyistä tehty julkisivuverhous. Vinyyliverhous pitää ulkoa tulevan kosteuden rakennuksen ulkopuolella, eikä ime itseensä kosteutta. Rakennuksesta tuleva kosteus kuivuu tuulensuojalevyn ja verhouksen välissä olevan tuuletusraon avulla.

Tuuletusrimat kiinnitetään runkorakenteeseen tuulensuojalevyn tai eristeen päälle. Kun pystypaneelin alle laitetaan ristiinkoolaus, niin varmistetaan, että tuuletusrako jää pystysuunnassa avoimeksi. Vinyylipaneelit kiinnitetään tuuletusrimoihin ruostesuojatuilla, leveäkantaisilla ruuveilla tai galvanoiduilla huopanauloilla. Paneelit toimitetaan värivalmiina, joten asennuksen jälkeen seinäpinta on valmis.

Vinyyliverhous voidaan asentaa vuodenajasta riippumatta. Jo pelkkä vinyyliverhous parantaa rakennuksen lämpötaloutta, koska materiaali tarjoaa erinomaisen tuulensuojan ja vähentää näin tuulen aiheuttamaa vetoa. Keveytensä ansiosta vinyyliverhous voidaan asentaa suoraan entisen seinän päälle, jolloin säästytään purkutöiltä. Mikäli vanhan rakennuksen energiataloutta halutaan parantaa enemmän, voidaan vanha verhous purkaa korjausrakentamisessa ja lisätä vinyylilevyjen alle vielä lisäeristekerros.

Tuuletusrako on yleisesti noin 20-44 mm levyinen. Tällöin rakenteesta tuleva kosteus pääsee tuulettumaan raon kautta pois. Tuuletusraon tulee olla yhtenäinen alhaalta ylös saakka. Vinyyliverhouksella voidaan tehdä myös räystäänaluset.

Edullinen ja ekologinen materiaali

Eri valmistajien vinyyliverhousmateriaalien hinnat vaihtelevat melko suuresti.  Valmistustekniikassa, materiaalipaksuuksissa, värjäyksissä ja UV-suojauksissa on eroja. Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että hyvälaatuinen vinyyliverhous tulee asennettuna yleensä hieman edullisemmaksi kuin lautaverhous.

Mikäli hinta lasketaan vinyyliverhouksen 40-50 vuoden takuuajalle, tulee vinyyliverhous jo paljon lautaseinää halvemmaksi, koska vinyyliverhous ei vaadi käyttöaikanaan raaputtamisia ja uudelleenmaalauksia. Pesu painepesurilla riittää.

Vinyyliverhous on ympäristöystävällinen valinta, koska sen valmistus, käyttö ja hävittäminen vaativat vain vähän energiaa. Vinyyliverhouksen elinkaari on pitkä, ja sen ympäristörasittavuus koko elinkaarensa aikana on vähäinen.

 
 

 

Uutiskirje

Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä Rakenna Oikein, Korjaa Oikein uutiskirje

Tilaa tästä
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...