Vuoden omakotiasukas on Sirkka-Liisa Mällinen Keminmaalta

 

Vuoden 2021 omakotiasukkaaksi on valittu lautiosaarelainen omakotiaktiivi Sirkka-Liisa Mällinen.

Vuoden omakotiasukas on Sirkka-Liisa Mällinen KeminmaaltaLautionsaaren omakotiyhdistyksen kylätalo. Kuva: lautiosaarenomakotiyhdistys.fi

Vuoden omakotiasukkaaksi valitun Sirkka-Liisa Mällisen sydäntä lähellä on yhdessä tekeminen kaikessa toiminnassa. Periaate heijastuu niin ikäihmisten kotona asumista helpottavien palveluiden tarjoamiseen kuin omakotitalosta huolehtimiseenkin.

Vaikka mies on perinteisesti korjannut rempsottavan seinän, niin omakotitalosta huolehtiminen kuuluu Mällisestä molemmille. 

–Miesten pitää nähdä sen arvo, että naiset kiinnittävät huomiota ehkä eri asioihin. Naisten taas on rohkeasti otettava paikkansa kaikessa taloon liittyvässä ylläpidossa, Mällinen sanoo.

Sirkka-Liisa Mällinen on ollut perustamassa Lautiosaaren Omakotiyhdistystä, joka perusti kylätalon tarjoamaan ateria- ja kotiapupalveluita haja-asutusalueen ikäihmisille. Palvelu mahdollistaa pidempään asumisen kotona ja työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria.

Tällä hetkellä kylätalo vie 150 ateriaa viikossa pitkin kuntaa. Nyt niin asiakkaat kuin talon väkikin odottavat malttamattomana koronan hellittämistä, jotta kylätalosta sukeutuu taas entisen tapainen sosiaalinen kohtauspaikka, jossa porina ei hiljene hetkeksikään.

Toinen tärkeä asia vuoden omakotiasukkaalle on olemassa olevasta rakennuskannasta huolehtiminen.

– Ajattelutavan pitäisi muuttua vanhaa kunnioittavammaksi. Valtion tulisi satsata olemassa olevaan rakennuskantaan ja tarjota monipuolisemmin tukea, jotta omakotitaloissa asuva ikääntyvä väestö kykenisi huolehtimaan taloista riittävän hyvin, kun ne sitten ajallaan siirtyvät seuraavalle sukupolvelle. Esimerkiksi öljylämmitettävän talon muuttaminen muulla energialla lämpiäväksi ei ole monelle mahdollista 2000–3000 euron tuella, Mällinen toteaa.

– Sirkka-Liisa Mällinen on sosiaalinen ja pitkäjänteinen toimija, joka on luonut alueelleen hyvät verkostot ja yhteistyökumppanit, sanoo Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors

Mällinen on toiminut Lautiosaaren Omakotiyhdistyksessä vuodesta 1995 erilaisissa tehtävissä, Omakotiliiton Lapin piirin varapuheenjohtajana 2008–2020 sekä Omakotiliiton liittohallituksessa 2013–2020. 

Vuoden omakotiasukas valittiin seitsemännen kerran. Valinta liittyy valtakunnalliseen Omakotipäivään, jota vietettiin 24.4.2021. Valinnan on tehnyt Omakotiliiton hallitus.

Luokitukset

Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...